(P) Obiective de top din orașul de pe două continente

De Unica.ro pe
Fosta capitală a trei imperii și locul unde tradiția se îmbină armonios cu modernitatea, Istanbul adună în fiecare an peste 7 milioane de vizitatori dornici să pășească pe urmele vechilor sultani și să descopere savuroasele arome ale Orientului.

Tarife accesibile inclusiv seniorilor!

Dacă plănuiești o vacanță în Istanbul, acum ai prilejul excelent să descoperi metropola turcească prin programul Circuite pentru Toți, lansat de agenția BestTourism. Produsul turistic, de tip cel mai bun raport calitate/preț, este gândit atât pentru seniori, cât și pentru familiile cu copii sau tinerii dinamici.

5 obiective pe care nu ai voie să le ratezi într-o vacanță în Istanbul!

În zona Sultan Ahmed se îngrămădesc cele mai importante atracții ale metropolei Istanbul. În mijlocul pieței se ridică semeță Moscheea Albastră, o capodoperă otomană ridicată din dorința Sultanulului Ahmet I care și-a imaginat până în cele mai mici detalii, un edificiu ce avea să rivalizeze cu magnifica Hagia Sofia. Marea Moschee a Istanbulului este singura ce deține 6 minarete, avânt un interior copleșitor cu detalii arhitecturale minuțios realizate din mii de plăci de ceramică albastră de Iznik și ferestre cu vitralii ce formează jocuri de lumini hipnotizante.

Moscheea Albastră nu a depășit în grandoare Hagia Sofia. Cel mai mare muzeu al lumii creștine este remarcabil prin interiorul plin de fresce religioase comandate de Împăratul Iustinian, și care nu au fost în totalitate distruse atunci când biserica a fost transformată în moschee, după căderea Constantinopolului. Timp de 26 de ani, cei mai buni arhitecți ai lumii au lucrat la decorarea catedralei cu elemente din aur, argint și cea mai fină marmură (aduse din Egipt), iar timp de un mileniu, Santa Sofia a fost cea mai mare biserică creștină.

Dintre cele obiectivele simbol ale orașului Istanbul se numără și Basilica Cisterna, așa numitul Palat Scufundat care a servit ca scenă de film pentru numeroase producții cinematografice, inclusiv pentru „Inferno”, cu Tom Hanks în rol principal și „Din Rusia, cu dragoste” – unul dintre filmele din seria James Bond.

vacanta Istanbul

Vechile cisterne, parte din rezervorul de apă ale orașului, se întind pe aproximativ 10.000 mp și datează din secolul al-VI-lea. Decorul este unul impresionant cu 330 de coloane din marmură în mijlocul cărora se află Medusa, cu numeroasele sale capete.

Mergi pe urmele sultanilor la Palatul Topkapi, considerat a fi cel mai vizitat muzeu al Turciei ce face parte din patrimoniul mondial UNESCO, încă din anul 1985. Complexul dispune de patru curți interioare și Haremul concubinelor sultanului, care avea nu mai puțin de 400 de camere. În cadrul muzeului poți admira exponate neprețuite precum: Sabia lui Ștefan cel Mare, Sabia lui David sau Toiagul lui Moise, camere decorate cu mozaicuri fine și detalii arhitecturale realizate cu foiță de aur.

Dacă ești gurmand sau vrei să surprinzi atmosfera locală trebuie să mergi la Podul Galata ce traversează Cornul de Aur, și face legătura între centrul istoric și cartierul Eminonu. Sub pod, se întind zeci de restaurante și cafenele cochete, unde poți servi cele mai proaspete preparate din pește și fructe de mare. Din acest punct poți porni și în croaziere relaxante pe Bosfor, prilej excelent să admiri cele mai importante edificii din oraș, dintre care și somptuosul Palat imperial Dolmabahce, supranumit Versailles-ul Istanbulului.

de Mădălina Isar

Sursa foto: pixabay.com

Circuite pentru Toți. Circuit Istanbul  – tarif special: 159 euro/persoana! Servicii incluse: 4 nopti de cazare cu mic dejun la hotel 3*, transport autocar, ghid roman si local. BONUS: croaziera pe Bosfor! Detalii pe www.besttourism.ro, telefon 0735.314.742.