(P) Mănăstirea Prislop, colțul de rai din Silvașu de Sus

De Unica.ro, pe
Singura mănăstire din Transilvania realizată în stil triconc din piatră, Prislop este de aproape 7 secole unul dintre cele mai importante centre de pelerinaj din regiune. Mii de creștini ajung în fiecare an pentru a se regăsi spiritual la Mormântul Sfântului Arsenie Boca, aflat aproape de pădurile Silvașului, un adevărat colț de rai pitoresc.

Europa Travel îți propune un pelerinaj la Prislop, cu opriri la Mănăstirea Cozia, orașul Sibiu și posibilitatea de a opta pentru descoperirea Mănăstirilor Lainici, Polovragi și Horezu, și a Ansamblului Sculptural Constantin Brâncuș din Târgu-Jiu. Circuitul de 2 zile cu autocar beneficiază acum de tariful special de 249 lei/persoană!

Așezată strategic pe malul Oltului și ctitorită de Domnitorul Mircea cel Bătrân, Mănăstirea Cozia este unul dintre cele mai importante așezăminte de cult din România, interiorul său fiind acoperit cu picturi murale deosebit de valoroase pentru patrimoniul cultural național.

Capitala culturală a României, Sibiu este următoarea destinație pe care o vei descoperi pe drumul spre Prislop. Centrul istoric Hermannstadt este unul dintre cele mai bine conservate din țară, adăpostind numeroase monumente în stil renascentist și gotic, precum Palatul Brukenthal, Casa Haller, Podul Minciunilor (cel mai vechi pod de fontă din România) sau Biserica Evanghelică la care poți ajunge după ce traversezi Pasajul Scărilor etc.

Pelerinaj la Mormântul Sfântului Arsenie Boca

Mănăstirea Prislop reprezintă unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj, edificiul fiind ridicat în secolul al XIV lea de Sfântul Nicodim urmând a fi apoi extins și modificat de către Domnița Zamfira, fiica domnului Moise Vodă, care s-a și retras aici în ultimii săi ani de viață.

Despre Prislop se spune că este o biserică cu trei ctitori, ultimul care a contribuit la dezvoltarea edificiului a fost chiar Sfântul Arsenie Boca care a sculptat personal catapeteasma și a săvârșit mai multe lucrări de întreținere. Ieromonahul a slujit la Mănăstirea Prislop până în anul 1989, când a trecut în neființă, iar ultima sa dorință a fost aceea de a fi înmormântat lângă locul său de suflet. În fiecare an pe data de 28 noiembrie, la mormântul său ajung circa 30.000 de pelerini din toate colțurile țării care stau cu orele la coadă pentru a se ruga Sfântului făcător de minuni.

Locuri sacre de văzut pe traseu

Opțional, Europa Travel îți propune o excursie la Mănăstirea Lainici, aflată idilic pe Defileul Jiului, remarcându-se prin fațada de un alb strălucitor, motiv pentru care a fost supranumită „Mireasa Defileului”. Continuă cu vizitarea orașului Târgu-Jiu, unde spiritul geniului Constantin Brâncuși se simte încă foarte bine, orașul fiind gazda marilor sale capodopere sculpturale din patrimoniul mondial UNESCO: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor și Coloana Infinitului.

Următoarele opriri sunt la Mănăstirea Polovragi, un lăcaș sacru așezat într-un cadru idilic la poalele Muntelui Piatra Polovragilor, și Mănăstirea Horezu, o remarcabilă lucrare de artă brâncovenească și unul dintre cele mai mari ansambluri monahale din țară.

de Mădălina Isar

Sursa foto: flickr.com

Oferta Excursie-Pelerina la Manastirea Prislop – tarife de la 249 lei/persoana, 2 zile – o noapte de cazare la hotel 2*-3*, transport autocar, vizite mentionate in program, insotitor de grup. *Posibilitatea de a achita cu tichete de vacanță!  Detalii pe www.europatravel.ro, call center 021-9407.

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!