(P) De ce este important să aduci periodic copilul la medicul stomatolog

De Unica.ro, pe

Vizitele regulate la medicul stomatolog sunt extrem de importante nu doar fiindcă ajută în prevenirea cariilor, ci și pentru că pot scoate la iveală posibile probleme ortodontice. Acolo unde părintele nu observă nimic în neregulă, specialistul în stomatologie poate constata că există o afecțiune în fază incipientă.

Este important ca micuțul tău să își formeze încă din primii ani de viață obiceiuri sănătoase de îngrijire a dinților, cum ar fi timpul necesar pentru periaj și tehnica corectă. La fel de important este să cunoască și obiceiurile nocive și efectele acestora în timp. Și cine este cel mai potrivit pentru a oferi astfel de sfaturi, dacă nu chiar un specialist în domeniul stomatologiei?

Aprofundăm în continuare importanța vizitelor regulate la medicul stomatolog și aflăm care sunt principalele motive

Regulile de îngrijire orală se învață mai bine în copilărie

Vizita la medicul dentist poate fi privită ca pe o experiență pozitivă dacă este începută cu dreptul în copilărie. Cunoștințele despre spălarea și îngrijirea dinților sunt lecții importante pentru cel mic. Toate aceste aspecte sensibile trebuie explicate cu răbdare și în repetate rânduri. 

Ceea ce începe medicul stomatolog în timpul vizitei trebuie continuat de către părinte acasă. Folosește denumiri pe care micuțul tău le înțelege și apelează la jocuri și personaje din desene animate pentru ca activitatea să devină cât mai plăcută. 

Controlul periodic la medicul dentist scade riscul de apariție a cariilor

Una dintre cele mai frecvente probleme dentare cu care se confruntă copiii sunt cariile. Principalele cauze ale acestora sunt alimentația neadecvată, bogată în zaharuri și igiena orală precară. Pentru a preveni apariția cariilor, cel mic trebuie să știe că dulciurile și băuturile carbogazoase consumate în exces afectează smalțul dinților, conducând la pierderea lor în cele din urmă.

Indiferent că cel mic este la etapa dinților de lapte, cei temporari, ori că i-a schimbat cu cei definitivi, este important să observi dacă apar puncte negre pe suprafața lor. Ca să scapi de această grijă de pe umerii tăi, cel mai bine este să mergi periodic la un consult de specialitate. Clinicile dispun acum de tehnologii avansate, astfel că tratamentele sunt mai eficiente și fără durere. 

La Clinica Stomatologica Hello Clinic din Buzău, micuțul tău nu va avea parte doar de niște servicii de stomatologie impecabile, ci va primi și educație dentară într-un mediu prietenos, astfel încât să se simtă în largul lui.

Anomaliile dentare, mai ușor de tratat în primii ani de viață

 Anomaliile dentare, adică dinții strâmbi, înghesuiți ori depărtați, pot fi depistate și tratate mai ușor în copilărie. Pentru a observa eventualele probleme, este indicat să fie monitorizată creșterea dinților de către un medic ortodont. În cazul în care micuțul tău nu poate să mestece bine ori să vorbească corect, ia în calcul că aceste probleme au la bază o dantură cu probleme.

Cazurile de înghesuire dentară, de spațiere a dinților și altele de acest tip pot fi rezolvate în primii ani de viață mai ușor și mai rapid decât în cazul adulților. Dacă anomaliile dentare nu sunt tratate în copilărie, acestea pot provoca o serie de probleme de sănătate odată cu trecerea timpului. Spre exemplu, dinții înghesuiți sunt dificil de igienizat, ceea ce crește riscul de apariție a cariilor. De aceea, împreună cu specialistul, trebuie observat dacă dinții erup conform planului, având o aliniere armonioasă. 

 Este indicată vizita la un medic ortodont, în jurul vârstei de 6-7 ani, pentru a observa dacă sunt eventuale probleme ortodontice. În acest context, specialistul poate recomanda aplicarea unui aparat dentar care are rolul de a corecta eventualele anomalii prin mișcarea dinților și a oaselor. Acesta poate să alinieze dinții, să regleze mușcătura (ocluzia) și să mărească oasele maxilare, în funcție de problema cu care se confruntă fiecare pacient. Aparatul dentar mobil este indicat în cazul copiilor cu dentiție temporară. Aparatele miofuncționale reprezintă o metodă neinvazivă pentru copiii de peste 5 ani. Acest model este realizat din silicon, dintr-o singură bucată. În funcție de situație, specialistul va ști exact ce să îi recomande micuțului pacient. 

Multe probleme dentare au impact mare asupra sănătății orale odată cu trecerea timpului, astfel că este important să se intervină la timp.