(P) Cumperi ceasuri ieftine din România sau comanzi direct de peste mări și țări?

De Unica.ro, pe

Românii comandă tot mai multe produse și servicii online, iar creșterile din e-commerce din țara noastră au atras interesul comercianților din alte state și chiar de pe alte continente. Piața românească de comerț online, efervescentă și încă departe de maturitate, include o mulțime de opțiuni pentru consumatori. Mulți dintre aceștia fac diverse teste personale, caută să se acomodeze cu mediul e-commerce și verifică diverse opțiuni de cumpărare. Ca tendință, a crescut substanțial numărul de comenzi efectuate de pe dispozitive mobile (în special de pe smartphone) și de asemenea se observă creșteri puternice în ceea ce privește numărul și volumul plăților efectuate cu cardul bancar direct pe internet.

Pe unele segmente e-commerce a apărut tentația comenzilor de la magazine internaționale, cele mai multe dintre acestea cu livrare direct din China. Un bun exemplu este cel al ceasurilor de mână, unde clienții români sunt asaltați în mediul online de oferte cu ceasuri ieftine, în unele cazuri chiar cu livrare gratuită sau foarte ieftină. Compromisul pe care trebuie să îl accepți din start pentru un preț mic este disponibilitatea de a aștepta ca livrarea să îți fie efectuată în câteva săptămâni (termen care se poate prelungi până la 2-3 luni). Pentru că pachetul va veni prin cele mai ieftine servicii poștale, evident că ai puține informații, nici nu poți urmări în timp real livrarea. Cel mai probabil vei primi în cutia poștală un aviz și va trebui să mergi la un oficiu poștal pentru a prelua pachetul (în funcție de valoare, este posibil să fie necesară plata unor taxe vamale la ridicarea produselor).

Este cât se poate de clar: magazinele din China propun în unele cazuri prețuri nu doar mici, ci chiar neverosimile. Însă cele mai multe astfel de shop-uri sunt de fapt platforme de e-commerce de tip marketplace. Acolo, diverști producători și comercianți își expun marfa. Este dificil să te convingi de seriozitatea acestor vânzători și despre calitatea ceasurilor de mână respective doar din comentariile altor clienți, mai ales atunci când este vorba despre produse introduse mai nou online. În cazul în care ai primit un produs defect sau dacă produsul nu arată precum în fotografii, poți spera ca ceasul de mână pe care l-ai cumpărat să îți fie înlocuit. Speranța ta depinde în principal de posibilitatea de retur (dificilă, căci trebuie să trimiți produsul în China, iar acest lucru te va costa mult). De asemenea, chiar și dacă acel comerciant va fi corect, soluționarea cazului poate dura multe luni. Să nu uităm că plata ceasurilor de mână comandate din Asia se face mereu în avans.

Cealaltă variantă, cea recomandată, este să comanzi ceasuri bărbătești și ceasuri de damă direct din România. Sunt magazine online specializate în vânzarea de ceasuri, percum acesta. Dacă alegi un magazin de încredere chiar și de pe segmentul de ceasuri ieftine, vei avea o mulțime de avantaje comparativ cu achiziția direct din Asia. Este adevărat că vorbim probabil de ceasuri cu aceeași proveniență geografică, dar există mari diferențe în procesul de shopping. În primul rând, un magazin românesc de ceasuri care se respectă va selecta cu atenție produse de la furnizori de top, care insistă pe calitate. Cumpărând volume mari, va obține oricum prețuri mici, deci va putea comercializa în România respectivele ceasuri la prețuri foarte atractive. 

Fiecare ceas livrat din stocul propriu de un magazin online românesc va fi testat, verificat în ceea ce privește conformitatea și funcționarea. Dacă totuși există probleme de orice fel, clientul va putea solicita schimbul sau rambursarea banilor. Returul este de fapt permis în 14 zile chiar și fără a fi invocat un motiv, atât de protejat este consumatorul de legislația actuală cu privire la comerțul la distanță. Pentru confort maxim, clientul poate plăti ceasul de mână online cu cardul (chiar și cu carduri cu sisteme de rate) sau ramburs. Ceasul va sosi în 1-2 zile lucrătoare la orice adresă din România, prin curier – chiar și cu posibilitatea de deschidere pachet la livrare. Dacă ceasul are probleme tehnice, se activează desigur garanția. 

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!