(P) Cinci criterii de care să ții cont când îți alegi telefonul

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 30 septembrie 2020, 23:31

Telefonul ocupă un rol important în viața fiecăruia dintre noi. Ne ajută să comunicăm, să facem fotografii, să salvăm sau să căutăm informații, să vizionăm filme sau să ascultăm muzică. Smartphone-ul a înlocuit multe alte produse electronice și a reușit să ne facă viața mult mai ușoară. Pentru că acum există atât de multe modele pe piață, uneori, poate fi dificil să alegem un smartphone. Dacă și tu ești în această situație, iată câteva sfaturi și indicații ca să poți alege cel mai bun telefon!

Sistemul de operare – iOS sau Android?

Dacă vrei să îți cumperi un telefon nou și nu știi ce sistem de operare să alegi, îți prezentăm pe scurt avantajele fiecăruia. Un smartphone cu sistem de operare de tip Android poate fi mai dificil de utilizat, însă, este mult ușor de personalizat. Plus că, portofoliul de programe și aplicații este mult mai vast, datorită numărului mare de utilizatori. Totodată, este mult mai ușor să faci transfer de fișiere pe Android decât pe iOS, având, de asemenea, și o libertate mai mare când vrei să distribui conținut în aplicațiile instalate pe smartphone.

În schimb, sistemul iOS, disponibil doar pe iPhone, primeşte mai rapid cele mai noi actualizări pentru aplicații, pe când producătorii de Android întârzie chiar și câteva luni cu update-ul anumitor aplicații.

De asemenea, activitatea pe un sistem iOS este mult mai bine securizată, fiindcă toate aplicațiile sunt strict controlate de către Apple, iar acestea pot fi descărcate doar din AppStore. În schimb, pe smartphone-urile cu Android, poți descărca aplicații de unde vrei, chiar dacă nu sunt, întotdeauna, securizate.

Memoria internă

Majoritatea smartphone-urilor dispun de slot pentru carduri microSD, așa că memoria internă nu ar trebui să fie o problemă. Însă, pe anumite telefoane cu sistem Android, aplicațiile trebuie rulate direct din memoria telefonului. Dacă aceasta este prea mică, riști să rămâi fără spațiu, și, astfel nu vei mai putea instala alte aplicații. În schimb, iPhone-urile au o memorie internă destul de mare și nu necesită folosirea unui card microSD. Așa că, dacă intenționezi să descarci filme sau muzică, să rulezi o mulțime de aplicații și să stochezi imagini sau clipuri video, cumpără-ți un smartphone cu o memorie de cel puțin 32 GB.

Display-ul

Ecranul este un alt aspect esențial de care trebuie să ții cont, dacă intenționezi să îți cumperi un telefon nou. Trebuie să știi că luminozitatea și claritatea unui afișaj sunt măsurate în pixeli per inch. Cu cât rezoluția este mai mare, cu atât display-ul telefonului va avea un aspect mai fin, iar imaginile și clipurile video vor arăta excelent. De asemenea, și textele vor fi lizibile, chiar și la lumina solară. Este recomandat ca un smartphone să aibă o rezoluție de cel puțin 1920×1090 pixeli, însă, cel mai bun smartphone poate ajunge și la o rezoluție de 2560×1440 pixeli. 

Dimensiunea

Un alt aspect important este dimensiunea. În ultima perioadă, modelele de smartphone-uri sunt din ce în ce mai mari, unele măsurând chiar și 6 inch. Poți opta pentru un model mai mare, dacă intenționezi să te uiți la filme sau să navighezi pe internet, însă, dacă faci asta de pe laptop, în mod normal, mai bine îți iei un telefon mai mic. Un model confortabil, ușor de ținut în geantă sau în buzunar, are o dimensiune de 4-5 inch. 

Bateria

Dacă intenționezi să-ți folosești smartphone-ul constant, pentru muzică, rețelele de socializare sau, pur și simplu, pentru convorbiri, ar trebui să optezi pentru un dispozitiv cu o baterie care durează peste o zi, după o singură încărcare. De obicei, oamenii preferă telefoanele mici și ușoare, dar această dorință vine cu un mare minus: bateria mică. Așa că, în acest caz, va trebui să iei în calcul două aspecte importante: „autonomia”, care îți arată câte ore de folosire a telefonului obții după o încărcare completă, dar și „durata de viață a bateriei”, care îți arată cât rezistă un acumulator, până când începe să îi scadă capacitatea de a oferi o autonomie bună.

Așadar, nevoile tale specifice determină alegerea unui smartphone potrivit. Dacă îți dorești un dispozitiv pe care să îl folosești pentru cât mai multe taskuri, optează pentru unul cu funcții moderne integrate, cum sunt telefoanele de pe Carrefour.ro. Însă, înainte de a cumpăra un telefon nou, ține cont cont de indicațiile oferite mai sus, ca să alegi cel mai bun produs pentru nevoile tale.