(P) Chania, cel mai elegant oraș cretan și împrejurimile sale splendide

De Unica.ro, pe
Creta este o destinație de legendă: aici s-a născut Zeus, Europa și-a primit botezul, iar frumoasa Ariadna l-a ajutat pe Tezeu să iasă din Labirintul Minotaurului. Scăldată de soare pentru mai mult de 300 de zile pe an, cea mai mare insulă grecească te așteaptă cu plaje generoase, golfuri azurii, stațiuni cosmopolite și sate pescărești unde să testezi ce înseamnă cu adevărat viața tradițională cretană.

Este greu să faci un top al celor mai frumoase locuri de văzut în Creta, mai ales că atracțiile sale includ situri arheologice din timpurile minoice, palate bizantine sau venețiene, muzee de prestigiu, plaje de top sau lagune turcoaz … Dacă nu ești pentru prima dată în Creta poți evada în vacanță în regiunea Chania, descoperind pe rând orașul venețian, dar și obiectivele regiunii.

Locul cu puternice influențe venețiene și otomane

Chania este caracterizat printr-o bogată viață culturală, orașul a fost fondat pe ruinele anticului Kydonia, fiind locuit din epoca minoică. Venețienii și otomanii și-au pus cel mai mult amprenta pe arhitectura și obiceiurile locului, capitala prefecturii Chania fiind o adevărată fuziune între Grecia și Turcia, atmosferă care te încântă rapid odată ce ai ajuns aici.

Centrul istoric este un adevărat labirint de alei înguste ce ascund vechi palate în stil venețian, biserici bizantine și hammam-uri care funcționează și astăzi. Portul Venețian este locul ideal pentru promenade romantice, fiind înconjurat de taverne pescărești și magazine de suveniruri. Tot aici găsești celebrele trăsuri de epocă – un mod excelent prin care să descoperi centrul orașului și să te bucuri de atmosfera boemă. Un important reper al Chaniei este reprezentat de vechiul Far din secolul al XVI lea, ce măsoara 21 de metri fiind vizibil de pe mare.

Creta. Chania

Descoperă împrejurimile orașului Chania!

Chiar dacă orașul Chania te poate ține ocupat un sejur întreg, și împrejurimile sale ascund o mulțime de bogății. Pentru răsfăț la plajă alege locuri ca Agia Marina cu nisipurile sale fine și albe, Kalamaki Beach din satul Galatas sau pitorescul Stavros, acolo unde Antoni Quinn a dansat frenetic sirtaky în timpul filmărilor pentru Zorba Grecul. Într-o croazieră de poveste poți vedea magnifica Lagună Balos – cel mai iconic loc din Creta și plaja cu nisip roz, Elafonisi.

Dacă vrei pur și simplu să evadezi într-un ținut autentic, unde modernitatea nu a știrbit din tradiționalul locului, atunci nu rata Sfakia. Micul sat medieval dezvoltat în formă de amfiteatru în jurul unui golf natural, se află la circa 72 km distanță de orașul Chania, iar localnicii se preocupă cu creșterea caprelor și pescuitul.

Regiunea Chania este preferată și de către pasionații de drumeții. Aici se întind cele mai lungi chei montane din Europa – Samaria Gorge ce fac parte din Parcul Național al insulei Creta încă din anul 1962. Defileul din Munții Albi se întinde pe 16 km marcați și încă doi nemarcați, începând din Xyoskalo și se încheie în satul Agia Roumeli.

Potecile brodate de vegetație mediteraneană șerpuiesc pe lângă hăuri adânci și pereți magnifici din stâncă ce se îngustează cu cât înaintezi mai mult, formând peisaje ce îți taie respirația.

Material realizat cu sprijinul Autorității Elene pentru Turism (EOT).

de Mădălina Isar

Sursa foto: pixabay.com

Reduceri Fabuloase de Vara

Last Minute Sejur Creta – Chania – tarife de la  349 euro/persoana, 7 nopti de cazare fara masa la studio 3*, transport avion (cursa charter Aegean Airlines), transfer aeroport-hotel-aeroport, asistenta turistica. *Plecari din 02.09; 09.09; 16.09 si 23.09, in limita locurilor disponibile! Detalii pe www.holidayoffice.ro, telefon 021.527.50.50, sau la office@holidayoffice.ro.

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!