(P) Ce presupune serviciul de uptime de 99,99% într-un pachet de găzduire WordPress?

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 20 noiembrie 2020, 15:02

Dacă vrei să achiziționezi un pachet de găzduire WordPress, probabil ai observat faptul că majoritatea firmelor oferă un uptime garantat. Totuși, s-ar putea să nu știi exact ce presupune acest serviciu sau cum funcționează procentele. Iată ce trebuie să afli!

Ce presupune serviciul de uptime garantat?

Termenul “uptime” descrie perioada în care site-ul tău web este disponibil în mediul online. Această cifra este exprimată în procente, deoarece nu poate fi calculată cu exactitate. Totuși, se ține cont de faptul că într-un an sunt 365 de zile sau de faptul că într-o luna sunt 30 de zile. Procentul de 99,99% se calculează pe baza uneia dintre aceste intervale de timp și poate să difere de la un furnizor de gazduire WordPress la altul.

Ce înseamnă downtime?

Termenul “downtime” descrie perioada în care site-ul tău web rămâne inactiv pe serverul de găzduire WordPress. Acest lucru se poate întâmplă din diverse motive, dar cel mai des este vorba de calitatea serviciilor de hosting. Pentru perioada de uptime de 99,99%, perioada de downtime este de 1 minut/zi și 4 minute și 22 secunde/luna sau 52 minute și 35 secunde/an. Acesta este, însă, doar un calcul teoretic, deoarece orice server necesită lucrări de întreținere și poate fi inactiv atunci când întâmpina probleme legate de securitate. Totuși, o firma de găzduire WordPress care își tratează clienții cu seriozitate va face tot posibilul să păstreze intervalul de uptime cât mai apropiat de realitate.

Cum poți verifică perioada de uptime?

Unele firme de hosting promit procente de uptime care nu sunt deloc conforme cu realitatea, bazându-se pe faptul că un client obișnuit nu poate verifică manual perioada reală de disponibilitate. Totuși, există serviciile online care efectuează verificări automate pentru uptime și te anunță atunci când website-ul tău nu este funcțional. Astfel, la finalul lunii vei află timpul de funcționare. Dacă observi perioade de downtime frecvente, poate a venit momentul să te muți la alt furnizor.

Cum te poate afecta un uptime scăzut?

Dacă deții un magazin online, probabil ai realizat deja faptul că un uptime scăzut duce la pierderea clienților. Trăim vremuri în care tehnologia a evoluat considerabil, astfel că nimeni nu mai are încredere în website-urile care sunt nefuncționale în momentul accesării. Din aceeași cauza, vizitatorii își pot pierde încrederea față de brandul tău și nu vor mai dori să efectueze achizițiile inițiale.

Mai mult, un downtime crescut în serviciul de găzduire WordPress reprezintă un factor negativ pentru SEO. Motorul de căutare își dorește să creeze o experiență cât mai plăcută de navigare pentru fiecare persoană, astfel că nu va oferi niciodată poziții fruntașe site-urilor active.

Cât de important este serviciul de uptime?

Mediul online nu este întotdeauna unul sigur și există multe persoane rău intenționate, care își doresc să acceseze diverse servere și să obțînă datele acestora. Din același motiv, companiile de hosting se confruntă în mod constant cu probleme legate de securitate și pot ține site-urile închise până se ajunge la soluționarea acestora.

Deși un procent de uptime de 100% nu poate fi garantat în fiecare luna de nimeni, este posibil că un furnizor de servicii de găzduire WordPress să îți ofere o garanție de 99,99%, ceea ce este suficient pentru a garanta funcționarea optimă a domeniului tău.