(P) Auxologie.RO – știința care monitorizează în mod corect evoluția copilului tău!

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 16 septembrie 2019, 12:54

Ce reprezintă auxologia ?

Auxologia reprezintă știința ce se preocupă, în primul rând, de creșterea și de dezvoltarea organismelor din punct de vedere somatic. Cu toate acestea, auxologia îmbină numeroase domenii medicale, printre care medicina generală, pediatrie, endocrinologie, dar și elemente despre nutriție, antropologie, genetică, istorie, sociologie, economie sau psihologie. În acest mod ne putem concentra atenția asupra unei științe multi-disciplinare ce unește concepții și metodologii din diferite discipline.

Cu alte cuvinte, auxologia se conturează în jurul creșterii și dezvoltării fizice în perioada copilăriei, însă nu neglijează și aspectele importante privind durata de viață a omului.

(P) Auxologie.RO – știința care monitorizează în mod corect evoluția copilului tău!

În consecință, auxologia își focalizează limitele în înțelegerea aspectelor ei normale, dar și în aspectele cu caracter clinic. Niște exemple concrete ar fi ilustrate de către studiile asupra anumitor boli cronice sau afecțiuni de creștere, dar și studii efectuate pe cauzele decesului infantil. Scopul este de prevenire și de evitare a apariției acestor diagnostice.

Informația ne face puternici. Cu cât acumulăm mai multe cunoștințe despre populație (despre modul de trai al oamenilor și despre factorii care influențează calitatea și durata vieții, cu atât, mai ușor și mai benefic) putem găsi răspunsuri concrete privind starea de sănătate. Aceste concluzii au o importanță remarcabilă deoarece pot conduce spre implementarea unor metode clinice, printre care se pot enumera următoarele – apariția unor instrumente și modalități noi de diagnosticare, noi metode de tratament, dar și noi strategii de prevenire.

Istoricul auxologiei în România

În România, în anul 2015 nu exista încă un sistem informatic prin care s-ar fi putut măsura diagnosticul de creștere, medicii pediatri sau endocrinologi utilizând baze de date străine.

(P) Auxologie.RO – știința care monitorizează în mod corect evoluția copilului tău!

Astfel, în anul 2017, compania românească RADCOM SRL, a început prin fonduri europene implementarea proiectului “Sistem informatic integrat, inovativ și securizat de examinare auxologică, urmărire a pacientului și generare a diagramelor de creștere pentru populația din România”. Acest proiect, cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Competivitate,  are drept scop informarea corectă cu privire la parametrii normali de creștere și de dezvoltare a copiilor din România. 

(P) Auxologie.RO – știința care monitorizează în mod corect evoluția copilului tău!Totodată, proiectul urmărește curbele de creștere ce se focalizează pe înălțime și pe greutate. Acestea creează un instrument util și facilitator de evaluare a stării de sănătate a copiilor. 

Între timp, proiectul a fost finalizat, și oferă posibilitatea în mod gratuit părinților să verifice stadiul de dezvoltare al propriilor copii, accesând pagina web- www.auxologie.ro  

Ce oferă aplicația www.auxologie.ro?

 • Grafice de creștere (raportate la greutate, înălțime, indice masă corporală atât pentru aflarea Scorului Z cât și a Percentilei copilului) : date publice ale diferitelor instituții de specialitate din România adunate în decursul multor ani, grafice ale Organizației Mondiale a Sănătății, graficele realizate de către Andrea Prader, etc.  De asemenea sistemul cuprinde un algoritm care contribuie la crearea unui set de date nou pentru populația din România, actualizat an de an
 • Evaluarea stării individuale raportată la date statistice (reprezentarea curbelor de creștere pentru România, culese din surse certificate medical pe populația de 0-19 ani din țara noastră) : au fost realizate protocoale pentru generarea unor rapoarte speciale, prin care medicii pot realiza inclusiv studii longitudinale

(P) Auxologie.RO – știința care monitorizează în mod corect evoluția copilului tău!

 • Aplicație Android și iOS pentru părinți : disponibilă gratuit prin Magazin Play și pe www.auxologie.ro
 • Fișa electronică a pacientului : pentru medicii și spitalele din România sistemul cuprinde dosarul complet al pacientului(fișe, documente medicale, vaccinuri, boli heredocolaterale, etc)

Evoluția sistemului reprezintă acumularea unor grafice de creștere ce sunt actualizate în mod permanent cu caracteristici ale populației. Utilizarea acestuia este certificată medical, de aceea datele introduse de oameni în cadrul verificărilor personale nu sunt considerate de către sistem surse de încredere. În schimb medicii pot accesa pagina web – https://medici.auxologie.ro unde pot solicita implementarea aplicației pentru un anumit CMI, spital, etc. 

Rolul auxologiei 

Scopul auxologiei este de a preveni diagnosticele unor boli, printre care:

 1. Decesul infantil- are drept indicator de bază starea economico-socială, dar și condițiile de mediu al unui om sau al unor comunități de oameni
 2. Îmbătrânirea prematură
 3. Boli cronice
 4. Afecțiuni de creștere

(P) Auxologie.RO – știința care monitorizează în mod corect evoluția copilului tău!

Auxologia studiază creșterea și dezvoltarea copiilor, axându-se pe măsurarea și analizarea mediului de proveniență, înălțime și greutatea, zona geografică, dar și alte aspecte semnificative pentru evaluarea stării de sănătate.

Deci, în consecință, rolul apariției acestui sistem de auxologie este de a îmbunătăți considerabil calitatea domeniului medical din diferite domenii, printre care putem să enumerăm pediatria, medicina de familie, dar și alte ramuri cu un rol important pentru analizarea și optimizarea calității stării de sănătate. 

(P) Auxologie.RO – știința care monitorizează în mod corect evoluția copilului tău!

Informarea medicală privind starea de sănătate a populației tinere din țara noastră poate produce schimbări semnificative (în bine) raportate la starea de sănătate a viitorilor adulți. Un copil funcțional și sănătos în prezent va deveni un adult sănătos și funcțional în viitor.

Intră pe www.auxologie.ro si fă-ți un cont GRATUIT pentru a beneficia de funcționalități  suplimentare din domeniul endo-pediatirei,  sau descarcă în curând aplicația de pe Magazin Play.(P) Auxologie.RO – știința care monitorizează în mod corect evoluția copilului tău!

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!