De ce antioxidanții sunt importanți?

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 25 octombrie 2021, 22:14

Cel mai adeseam auzim că antioxidanții sunt cele mai binefăcătoare elemente. 

Și ni se repetă foarte des că pentru a ne menține în formă și pentru a fi cei mai sănătoși trebuie să consumăm în mod regulat antioxidați sau un supliment alimentar ca și GE 132.

Dar oare de ce acești compuși sunt atât de importanți?

Un antioxidant este o moleculă care împiedică în mod natural oxidarea substanțelor chimice din organism. Plantele și animalele produc aceste molecule și se folosesc de ele pentru a se proteja. Antioxidanții sunt indispensabili pentru a menține un anumit echilibru în organism, cu radicalii liberi.

În corpul nostru există un anumit echilibru între două familii chimice- antioxidanții și radicalii liberi. Astfel că, în manieră generală, antioxidanții sunt cei care pot elimina excesele de radicali liberi. Dar, atunci când există un dezechilibru între cele două, pot apărea anumite probleme. 

O carență sau o absență a antioxidanților poate provoca apariția unor forme de stres pentru corpul nostru. Este vorba despre stresul oxidativ. Acesta este legat de apariția unor numeroase boli. Deci rolul major al compușilor antioxidanți este protejarea organismului de un număr prea mare de radicali liberi și de stresul oxidativ pe care îl pot provoca.

Astfel că, antioxidanții sunt aliați de preț pentru sănătatea noastră. Sunt chiar cei mai importanți. 

Antioxidanții pot reduce și nivelul de colesterol. Împiedicând reacția de oxidare generată de radicalii liberi, asupra grăsimilor, antioxidanții pot proteja vasele de sânge. Astfel că, antioxidanții pot favoriza scăderea nivelului de colesterol rău din sânge. 

Antioxidanții protejează și ochii. Pot limita astfel riscurile de a suferi de degenerescență maculară cu până 93%. 

Dar, pot proteja organismul și de efectele nefaste ale poluării. În fiecare zi respirăm un aer cu oxidanți. Dioxidul de azot sau ozonul pot cauza însă probleme respiratorii. Încă o dată, antioxidanții sunt în măsură să lupte contra acestor probleme neutralizând oxidanții care pot proveni de la poluare. 

Pot întârzia de asemenea și îmbătrânirea celulară. Pielea atacată de radicalii liberi poate să îmbătrânească prematur. Dar, antioxidanții ne pot proteja de aceste efecte neplăcute. 

O alimentație antioxidantă și suplimentele alimentare pe bază de antioxidanți poate preveni apariția unor maladii cardiovasculare și anumite tipuri de cancer care pot să fie asociați cu îmbătrânirea celulelor. Antioxidanții intervin astfel, de exemplu, pentru a preveni cancerul gastro-intestinal și cancerul de plămân.

Dar, să adopți o alimentație antioxidanță nu este mereu un lucru simplu. Suplimentele alimentare pot îmbogăți aporturile de antioxidanți. Din acest motiv, cea mai bună alegere este un supliment pe bază de antioxidanți precum GE 132. 

Mai multe detalii pe ePRET.ro

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!