Home > Advertorial > Cum se dezvoltă dependenţa pentru jocuri de noroc?
Cum se dezvoltă dependenţa pentru jocuri de noroc?
.
Actualizat 28.06.2022, 12:02
Dependenţa de jocuri de noroc este o realitate şi este foarte greu de controlat. Ea apare de regulă la cei care sunt prea implicaţi în jocurile de noroc, nu au experienţa necesară să înţeleagă cum funcţionează şi cât de dăunător e comportamentul dezvoltat în jurul lor. La început ai senzaţia de câştig rapid, dar la final pierzi fără să îţi dai seama şi bani şi timp într-un ritm greu de imaginat. Deşi pierzi mai mulţi bani nu te mai gândeşti deloc că nu e deloc în regulă şi eşti convins că vei da lovitura şi vei câştiga o sumă mare de bani în curând.
Pariatul compulsiv apare atunci când pariorii au nevoie de bani şi vor să îi facă uşor, ca să îşi rezolve problemele financiare. Intri într-un cerc vicios care te va ţine captiv. La jocurile de noroc se folosesc sume foarte mari de bani pentru a scăpa de adrenalina acumulată în corp, şi cu cât mai mari sumele, cu atât e mai aproape şi falimentul personal.
Pariorul cumpătat vede acest hobby ca pe un mod de relaxare și entertainment, iar dacă își propune să câștige și bani din aceste mijloc de relaxare, studiază meciurile, analizează statisticile, urmărește biletul zilei la pariuri, alege dacă merită să parieze și mai ales ce sumă.
Cauzele dependenţei de jocuri de noroc şi evoluţie
Cauzele apariţiei şi dezvoltării dependenţei de jocuri de noroc sunt, aşadar, nevoia de bani, de adrenalină, dar şi atmosferă plăcută din cazinouri. Şi deşi vezi că rămâi fără bani nu vei putea renunţa la această dependenţă complexă.
Mai grav este că dependenţii de jocuri de noroc nu recunosc că sunt dependenţi. Însă semnele clare care anunţă dezvoltarea dependenţei de jocuri de noroc îi pun în gardă pe cei din jur. Cum se dezvoltă dependenţa? Dependenţii devin secretoşi, ascund faptul că merg la jocurile de noroc, nu rezistă tentaţiei de a intra în cazinouri, on-line, off-line şi a mai paria. În continuare joacă la jocuri de noroc şi când aproape nu mai au ce paria.
Dacă sunt momente când nu se poate juca, când nu se câştigă prea bine sau deloc apare imediat anxietatea, depresia, gânduri suicidale. Evoluţia dependenţei de jocuri de noroc este una destul de galopantă, cu perioade când individul are o luciditate de moment şi perioade în care jocurile de noroc sunt viaţa lui, nimic nu mai există pe lângă ele. Cresc şi sumele de bani pariate pe măsură ce sumele pierdute devin tot mai mari, dependentul e convins că îşi poate recupera sumele deja pariate şi pierdute la orice fel de joc de noroc.
Dependentul pierde în greutate, e tot mai obosit, comportamentul dăunător nu poate fi oprit, deşi într-un punct individul ajunge să îşi dea seama că dependenţa nu îi face bine. Ajunge să se împrumute, să încerce să facă rost de bani tot mai des.
Dacă la început dependentul de jocuri de noroc petrecea câteva minute jucându-se, odată ce dependenţa se agravează el va petrece ore, poate zi la jocuri de noroc şi va neglija total familia, toată viaţa să socială şi profesională. În momentul în care cineva încearcă să îl facă să renunţe la jocurile de noroc apar certuri, irascibilitate, apare suferinţa individuală şi riscul de derapaje emoţionale creşte.
Dezvoltarea dependenţei de jocurile de noroc poate fi lentă sau accelerată, depinde de caracteristicile psihologice ale individului şi de cât de implicat este acesta în jocurile de noroc. Factorii de risc precum stresul, pensionarea sau singurătatea contribuie şi ei la instalarea şi la dezvoltarea dependenţei de jocurile de noroc.
Şi odată cu dependenţa de jocuri de noroc vine şi dependenţa de droguri şi de alcool, pierderea de bunuri importante pentru individ, pierderea relaţiilor cu familia, cu prietenii.