5 ingrediente ciudate pe care le poți găsi în parfumurile clasice și moderne

Parfumul face parte din rutina zilnică a multora dintre noi. Motivele pentru care ne parfumăm sunt diverse și variate. Parfumul poate fi folosit ca instrument de atracție, ca o carte de vizită care ne permite să ne remarcăm, ca acel accesoriu care vine să completeze o ținută, ca mod de exprimare a unei personalități. Unele persoane își schimbă parfumul în funcție de sezon, altele rămân fidele unui anumit produs foarte mulți ani. 

Atunci când vine vorba despre compoziția unor parfumuri dama, este un lucru binecunoscut că aceasta include alcool și uleiuri parfumate pure, în anumite proporții. Astfel, produsul comercializat sub denumirea de parfum are în compoziție cea mai mare concentrație de ulei parfumat pur, 20% – 30%, în timp ce apele de parfum, cum sunt cele din colectie parfumuri LVEB, conțin mai puțin ulei parfumat pur, între 15% – 20%, și mai mult alcool decât primul. Apa de toaletă (eau de toilette) este versiunea de zi cu zi a parfumului și conține ulei parfumat pur în concentrație de 5% – 15%. Nu în ultimul rând, apa de colonie (eau de Cologne) este un produs care are o concentrație și mai mică de ulei parfumat, de doar 2% – 4%. 

Un aspect și mai interesant este acela al unor ingrediente folosite la producerea parfumurilor care pot părea, la prima vedere, cât se poate de bizare. În 2013, de exemplu, cântăreața Lady Gaga a explicat că din urina ei a fost creat un parfum. Artista este cunoscută pentru faptul că este excentrică, dar declarația sa este o dovadă că marii producători de parfumuri pot folosi în compoziția produselor lor ingrediente insolite. Iată mai jos cinci dintre acestea. 

Ambra cenușie

Acest ingredient de origine animală este, de fapt, o substanță cu aspect de ceară care se găsește în tractul digestiv al unor specii de cașalot. Mamiferele o elimină în mod natural, fie sub formă de excremente, fie sub formă de vomă. Cu o aromă dulce de mosc, ambra cenușie sau spermanțetul are proprietatea de a fixa mirosul parfumului, care devine mai persistent. Considerată unul dintre cele mai scumpe ingrediente folosite în industrie din lume, ambra cenușie ar fi fost folosită, de exemplu, la crearea parfumului Chanel No. 5 original. În prezent, a fost înlocuită majoritar cu versiuni sintetice. 

Castoreum

Multe parfumuri dulci folosesc ca ingredient vanilia. Pe de altă parte, secrețiile anale ale castorilor pot produce și ele o aromă plăcută de vanilie. Secreția uleioasă de culoare galbenă este folosită de castori, în combinație cu urina lor, pentru a-și marca teritoriul și, până în secolul al XVIII-lea, oamenii o utilizau în tratarea unor boli diverse, inclusiv pentru dureri de cap. Însă castoreum era folosit și în parfumuri de top, clasice, cu note de piele. Ca și ambra cenușie, castoreum a fost înlocuit cu versiuni sintetice.

Mosc de civetă

Civeta este un mamifer asemănător pisicii, care trăiește în Asia tropicală și Africa. Deși secrețiile sale anale au un miros înțepător, acestea capătă un miros floral atunci când sunt diluate cu alcool. În prezent, mare parte din industria parfumurilor folosește versiuni sintetice, dar în unele părți ale lumii încă se cresc animale pentru acest ingredient.

Labdanum

Labdanum este o rășină maro, lipicioasă produsă de niște specii de arbuști, Cistus ladanifer, care se dezvoltă pe stânci, în zona mediteraneană. Labdanum era folosit în antichitate ca remediu natural și ingredient pentru prepararea parfumurilor și era obținut prin pieptănarea blănii de pe pulpele caprelor și oilor care se frecau de acești arbuști. În prezent, este extras din arbuști folosind diverse tehnici de distilare. Labdanum are miros de mosc și piele și este folosit la fabricarea multor parfumuri clasice. 

Scatol

Găsit în mod natural în fecale și gudron de cărbune, scatol este esența deșeurilor și miroase respingător, inclusiv când este diluat. Totuși, urme de scatol se găsesc în multe flori, precum cele folosite la fabricarea parfumurilor. Combinat cu ulei pur de iasomie, de exemplu, compusul face ca mirosul obținut să pară mai natural. Unele studii au demonstrat că acționează, în mod bizar, similar serotoninei, hormonul fericirii. 

În concluzie, pe lângă alcool și uleiuri aromatice pure, parfumierii de top, inclusiv cei din timpurile moderne, nu au ezitat să apeleze la unele dintre cele mai ciudate ingrediente pentru a obține formule de succes. 

Sursa foto: Freepik

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!