Simona Halep ar putea scăpa de suspendare. S-a aflat cum a ajuns Rexodustat în organismul sportivei

De Oana Savin, pe

Simona Halep ar putea scăpa de suspendare, după ce s-a descoperit cum a ajuns substanța interzisă Roxadustat în organismul ei.

Cristian Jura, judecător la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a anunțat că sportiva ar putea scăpa de suspendarea pentru dopaj.

S-a aflat cum a ajuns Roxadustat în organismul sportivei Simona Halep

Simona Halep a angajat o agenție franceză de toxicologie și farmacologie pentru a identifica sursele de contaminare ce au cauzat prezența medicamentului Roxadustat în testul pozitiv ce i-a fost prelevat sportivei pe 29 august 2022.

„Se pare că s-a identificat modalitatea prin care Roxadustat-ul a pătruns în organismul sportivei, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat. Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă care nu este precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet”, a afirmat Cristian Jura, citat de Pro Sport.

Simona Halep ar putea scăpa de suspendare. S-a aflat cum a ajuns Rexodustat în organismul sportivei

Potrivit judecătorului, în urma noilor descoperiri, se poate ajunge la o decizie situată între reducerea suspendării sau chiar anularea acesteia.

„Sportiva se află, în continuare, în acest moment între ridicarea suspendării, respectiv eliminarea oricăror sancțiuni și suspendarea de 4 ani din activitatea sportivă”, a precizat Jura.

„Așa cum afirmam și cu altă ocazie suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping, și anume să se stabilească foarte clar modul cum a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive”, a mai spus judecătorul.

Cristian Jura a precizat că „una dintre condiții a fost îndeplinită, s-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei”

Acum, Simona Halep mai trebuie să demonstreze că nu a luat cu intenție Roxadustat.

Sportiva, testată pozitiv pentru Roxadustat la turneul US Open

În luna octombrie, Simona Halep a anunțat că a fost testată pozitiv la un test anti-doping făcut în timpul turneului US Open. Atunci, sportiva a precizat că nu a luat nicio substanță interzisă și că va face tot posibilul să demonstreze că este nevinovată.

Simona Halep ar putea scăpa de suspendare. S-a aflat cum a ajuns Rexodustat în organismul sportivei

„Astăzi începe cel mai greu meci al vieții mele: o luptă pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv la o substanță numită Roxadustat într-o cantitate extrem de mică, ceea ce a venit ca șocul vieții mele”, a scris atunci Halep pe Instagram.

„În întreaga mea carieră ideea de a trișa nici nu mi-a trecut vreodată prin minte, pentru că este împotriva tuturor valorilor cu care am fost educată. În fața unei situații nedrepte, mă simt complet confuză și trădată”, a mai spus jucătoarea de tenis.

Simona Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!