Duete memorabile din muzica românească

De Flavia Jurca, pe

Colaborările între genuri muzicale sunt la modă în prezent şi de ani de zile ne-am obişnuit să vedem voci feminine fragile evolând alături de rapperi supăraţi.

Nici muzica noastră nu face excepţie.

Primul duet între o voce feminină care merita reţinută şi o trupă de hip-hop pe care mi-l amintesc e din anii ‘90, se numeşte „Nu mă uita” şi este semnat de Anda Adam şi Racla. La vremea lui, videoclipul a fost o noutate, la fel şi melodia, dar muzica românească per total era încă în perioada în care se gândea ce vrea să se facă atunci când va fi mare. Atât Anda cât şi RACLA au evoluat de atunci, fără întreruperi semnificative.

B.U.G. Mafia şi Cătălina Toma – Nu ştiu ce s-a întâmplat cu Cătălina în ultimii ani, însă atunci când s-a lansat colaborarea ei cu cei de la B.U.G., intitulată „Poveste fără sfârşit”, era clar că vocea putea să îi asigure o carieră excepţională.

Papa Junior feat Moni-K au avut pare de un hit numit „Ploaia”, o poveste romantică pe ritmuri de r’n’b care a ocupat minţile tuturor în vara în care a fost lansată, dar din păcate (sau din fericire, de gustibus) a fost un caz clasic de one-hit-wonder.

Duetul realizat de Corina cu Tony Cottura, „Quieres una aventura” a fost prima piesă românească despre care am putut spune că nu doar sună, ci şi arată occidental, întrucât videoclipul era pe măsura melodiei. Corina a mizat pe trecerea de la look-ul cuminte la unul mai încrezător şi a avut doar de câştigat.

Obsesiv aproape, şi extrem de  catchy, a fost „Jumătatea ta” un duet devenit hit dintre Smiley şi Cream, care pozau într-un cuplu superb pe ecran, în videoclip. Melodia devenise nelipsită din playlisturile radiourilor, iar de pe urma ei, cota lui Smiley ca solist a crescut simţitor.

Am mai spus-o şi nu pot să n-o repet, „Let Me Try” a celor de la Sistem împreună cu Luminiţa Anghel merita să câştige Eurovisionul acum câţiva ani. Nimeni nu spune că trebuie să rămâi cantonat în genul care te-a consacrat, iar Luminiţa Anghel a demonstrat cu adevărat ce îi poate vocea în această colaborare.

Un duet cu miză mare a fost şi „Just a little bit”, al Claudiei Pavel (Cream) cu rapperul american Fat Man Scoop, bun prieten cu nume mari ca Timbaland sau Black Eyed Peas. Claudia a prezentat un look nou, un sound nou şi… chiar şi o voce nouă, mai matură şi mai stabilă, amintind de cea a lui Gwen Stefani.

Pe Kamelia am reţinut-o din piesa „Change”, unde cântă împreună cu Puya şi George Hora. Tehnic, nu e vorba de un duet, dar se încadrează la capitolul colaborări de tipul celor amintite la începutul materialului. Nu văd de ce, dacă îşi alege înţelept apariţiile, Kamelia nu ar putea să devină un nume puternic pe secna muzicii actuale.

Care e duetul  tău preferat din muzica de la noi?

Foto: arhiva Ringier

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!