Draga Olteanu Matei a încetat din viață la 87 de ani

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 18 noiembrie 2020, 10:12

Draga Olteanu Matei a murit în noaptea de marți spre miercuri ( 18 noiembrie). Actrița era internată de câteva zile la la terapia intensivă a Clinicii de Gastroenterologie şi Hepatologie a Spitalului “Sf Spiridon” din Iaşi.

Draga Olteanu avea 87 de ani.

Şefa UPU SMURD Iaşi Diana Cimpoeşu a declarat că, în pofida eforturilor echipei medicale, starea actriţei s-a degradat, ea având multiple afecţiuni, potrivit news.ro.

Vineri, 13 noiembrie, îndrăgita actriță Dragă Olteanu Matei (87 de ani) a fost transferată de la Spitalul din Piatră Neamț la UPU al Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, din cauza unei hemoragii digestive superioare. Aflată în stare gravă, actrița a fost supusă unor investigații medicale. După ce a fost stabilizată de medici, Dragă Olteanu Matei a fost sedată și internată la terapia intensivă pentru Clinică de Gastroenterologie și Hematologie a unității medicale.

Citește gratuit ediția de noiembrie a revistei Unica. O găsești AICI

Luni (16 noiembrie), starea de sănătate a actriței era staționară, conform medicilor.

„Starea pacientei este staționară. Se află în continuare în terapie intensivă cu suport respirator și hemodinamic. Este o pacienta extrem de fragilă, de 87 de ani, care necesită în continuare menținerea funcțiilor vitale. Are o patologie complexă cardiacă suprapusă cu o urgență gastrointestinala, cu patologie endocrină, o patologie cronică de foarte mulți ani care acum s-a acutizat prin pierderea masivă de sânge. De aceea, cu suport ventilator, cu suport hemodinamic, cu o îngrijire și o monitorizare atentă starea dumneaei foarte fragilă se poate schimbă de la minut la minut”, a declarat dr. Diana Cimpoesu, Purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf Spiridon” din Iași, potrivit ziare.com.

Draga Olteanu Matei, o viață în lumea filmului și a teatrului românesc

Membră a Generaţiei de Aur a teatrului românesc, Draga Olteanu Matei a avut o carieră artistică de 55 de ani, interpretând zeci de personaje memorabile în filme, spectacole de teatru şi scenete de televiziune.

Draga Olteanu Matei a jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru printre care amintim rolurile din „Coana Chirița” după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii (Coana Chirița – 1986 și Chirița la Iași 1987), „Gaițele” de Kiritescu (1977), „Căruța cu paie” de Mircea Ștefanescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, „Autorul e în sală” de Ion Baiesu și a avut mai bine 100 de roluri în Televiziune.

În 1992, după pensionarea din Teatrul Naţional, actriţă a înfiinţat, la Piatra Neamţ, compania teatrală pentru actori neprofesionişti ”Teatrul Vostru”. A devenit oficial pietreancă la începutul lunii septembrie 2007, când a obţinut buletin de Piatra Neamţ. Pe 25 octombrie 2007, i-a fost acordat titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ.

Contribuţia adusă teatrului şi cinematografiei româneşti a fost recunoscută prin numeroasele premii, titluri, diplome, pe care le-a primit de-a lungul carierei, printre care: Premiul ACIN 1975 (”Ilustrate cu flori de câmp”, ”Filip cel Bun”), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2004), Premiul TVR şi PTWB (Prime Time World Broadcast) pentru Cea mai iubită actriţă (2003), Premiul Gopo pentru întreaga carieră (2010), Premiul pentru întreaga activitate oferit în cadrul Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj (2011). În 2002, i-a fost acordată distincţia Ordinul Naţional ”Steaua României” de către Preşedinţie, pentru dăruirea cu care a servit scena şi cultura românească.

Din data de 29 octombrie 2011, Draga Olteanu Matei are o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti. În 2014, i-a fost înmânat de către principesa Margareta, Ordinul ”Coroana României” în grad de Ofiţer.

Sursa foto – Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!