Boala rară cu care se confruntă o femeie. Nu își poate aminti evenimentele trecute: „Sunt unul dintre puținii oameni diagnosticați oficial”

.

O femeie a dezvăluit că suferă de o boală rară și a explicat cum este să ai o memorie autobiografică grav deficitară. Deși demența, amnezia și alte tulburări care afectează memoria sunt cunoscute de mult timp, există o afecțiune destul de nouă despre care s-ar putea să nu fi auzit: SDAM.

Boala rară cu care a fost diagnosticată o femeie

Memoria joacă un rol important în viața noastră. Amintirile sunt ca niște filme vechi care rulează în mintea noastră cu momente amuzante, emoționante, triste sau alte momente importante pe care le-am trăit.

Există chiar ceva cunoscut sub numele de „amintiri de bază” ce sunt descrise ca fiind un set specific de amintiri care au mai multă valoare emoțională decât altele. Dar dacă nu am fi niciodată capabili să ne amintim aceste momente pe care le-am trăit?

În timp ce afecțiuni precum demența apar adesea odată cu vârsta, iar amnezia ar putea fi rezultatul unei traume cerebrale, memoria autobiografică gravă deficitară (SDAM) este o afecțiune ce urmează pacientul pe tot parcursul vieții.

De fapt, SDAM nu se crede că a fost identificat în mod corespunzător până în 2015. Având în vedere acest lucru, unii oameni trăiesc de mult timp cu această afecțiune fără să știe asta.

Citește și: Cum arată bunica de 80 de ani care câştigă competiţii de culturism. Ce sfaturi de fitness oferă Iris Davis: „Cred că am găsit izvorul tinereţii”

Citește și: O prezentatoare TV în vârstă de 36 de ani, topless pe străzi. „Dacă bărbații se pot plimba fără cămașă, la fel ar trebui și femeile”

Acum, o femeie care utilizează platforma Reddit a explicat ce înseamnă să trăiești cu o astfel de boală.

Sadie Dingfelder a scris la începutul acestei luni: „Lucram la Washington Post când am descoperit că sufăr de orbire a feței (n.r. Prosopagnosia cunoscută și sub denumirea de orbire a feței,  este o tulburare cognitivă a percepției feței în care capacitatea de a recunoaște fețele familiare, inclusiv propria față, este afectată, în timp ce alte aspecte ale procesării vizuale și funcționarea intelectuală rămân intacte). Asta m-a condus într-o groapă de iepure unde am aflat și că am o memorie autobiografică grav deficitară. Sunt unul dintre puținii oameni diagnosticați oficial cu SDAM”.

Sadie spune că SDAM te face să te simți singur

Femeia a fost întrebată de ce i-a luat atât de mult să-și dea seama că suferă de SDAM, iar ea a explicat: „Nu mi-am dat seama că oamenii ar putea, de fapt, să călătorească mental în timp. Ai avut experiența în care un miros sau un gust te transportă brusc înapoi în timp la un moment important din trecutul tău? Eu nu am avut și am crezut că toți ceilalți vorbeau doar metaforic sau poetic”.

„Îmi amintesc că mi-a plăcut ceva, dar nu pot să re-experimentez acest lucru în mintea mea. Poate de asta nu revăd niciodată același film sau nu recitesc aceleași cărți”, a mai spus Sadie.

Citește și: O femeie a intrat în Cartea Recordurilor după ce și-a făcut 18 tatuaje cu Madonna: „Lumea se holbează la mine”

Citește și: O tânără a ajuns în stare critică la spital, cu cheaguri de sânge în plămâni, din cauza anticoncepționalelor pe care le lua

„O consecință amuzantă a combo-ului meu de neurodivergențe (aphantasia, SDAM și prosopagnozie) este că îl întreb în mod regulat pe soțul meu „când ai ajuns să fii atât de frumos?” Și vorbesc serios de fiecare dată. Are o structură osoasă grozavă și uit asta tot timpul”, a completat ea.

Sadie a etichetat SDAM-ul ca fiind o boală „singuratică” deoarece nu are „amintiri vechi cu familia sau prietenii care să-mi încălzească inima”.

Femeia a dezvăluit că face multe fotografii cu cei dragi și le pune să ruleze, prin rotație, pe telefon și pe computer, iar acest lucru o ajută foarte mult.

Sursă foto: Instagram

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton