Lista completă a țărilor din zona verde. Unde este cel mai mic risc de infectare cu noul coronavirus

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 13 iulie 2020, 14:40
Lista țărilor din zona verde a fost actualizată de Guvern și cuprinde în total 32 de state din Europa și alte 12 state din afara Uniunii Europene. Românii care se întorc din aceste țări nu vor fi nevoiți să stea în izolare/ carantină la întoarcerea în România.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista cu țările din zona verde, pentru care nu se aplică recomandarea instituirii izolării sau carantinei la sosirea în România. Nouă listă a fost întocmită respectând recomandarea Comisiei Europene privind stabilirea unui criteriu epidemiologic unic la nivel european, adică media din ultimele 14 zile a numărului de noi îmbolnăviri raportată la o sută de mii de locuitori.

Citește online gratuit numărul de iulie al revistei Unica

Printre aceste țări din zona verde se află Liechtenstein, care nu a mai raportat niciun caz în ultimele două săptămâni, dar şi Letonia sau Ungaria, care au o medie foarte mică de îmbolnăviri. La polul opus, statele cu cele mai multe cazuri de COVID-19 sunt Suedia, Portugalia, Luxembourg, România. Pe lista țărilor din zona verde se află acum și Spania, unul dintre statele din Europa cel mai puternic afectate de pandemie, în care locuiesc foarte mulți români. De asemenea, s-a dat undă verde pentru Marea Britanie, potrivit știrileprotv.ro.

State UE și State membre ale Spațiului Economic European din zona verde

Andorra
Austria
Belgia
Bulgaria
Cehia
Cipru
Croația
Danemarca
Elveția
Estonia
Finlanda
Franța
Germania
Grecia
Irlanda
Islanda
Italia
Insulele Feroe
Letonia
Liechtenstein
Lituania
Malta
Marea Britanie
Monaco
Norvegia
Polonia
Slovacia
Slovenia
Spania
Tarile de Jos
Ungaria
Vatican

State țerțe din zona verde

Australia
Canada
Coreea de Sud
Georgia
Japonia
Maroc
Noua Zeelanda
Rwanda
Thailanda
Tunisia
Uruguay

Zborurile suspendate dinspre și către aceste state se reiau începând cu data de 7.07.2020.

Țările care nu permit sau limitează accesul românilor

Creșterea numărului de cazuri de COVID-19 în România a alertat autoritățile din mai multe state, astfel că accesul românilor a fost limitat sau chiar interzis. Cele 20 state din Europa care interzic accesul românilor sau impun restricții la intrarea pe teritoriul lor sunt Austria, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Malta, Muntenegru, Norvegia, Marea Britanie, Olanda, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia și Ungaria, potrivit digi24.

Finlanda, Malta și Lituania au interzis accesul cetățenilor români pe teritoriile lor. Celelalte state au impus reguli stricte.

La intrarea în Ungaria, românii vor fi supuși examinării medicale, iar în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, nu li se va permite accesul. Și în situaţia în care nu prezintă simptome, românii vor fi obligați să intre în izolare pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile, dacă nu prezintă la punctul de frontieră două teste negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

Toți cetățenii care călătoresc din România în Austria vor putea intra în acest stat doar dacă prezintă un certificat medical, în limba engleză sau germană, de test negativ pentru SARS-CoV-2, nu mai vechi de 4 zile. Fără această dovadă, cetățenii români vor trebui să intre în autoizolare timp de 14 zile. Măsura autoizolării nu se va aplica în cazul tranzitului.

Din 15 iulie, autoritățile din Grecia vor condiționa intrarea în baza unui test negativ SARS-CoV-2 nu mai vechi de 3 zile, plus formularul electronic ce trebuie completat cu cel puțin 24 de ore înainte de începerea călătoriei.

În Cipru , cetățenii români pot intra doar dacă prezintă un certificat medical de test negativ pentru SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore.

Nici Marea Britanie sau Danemarca nu au inclus România pe lista țărilor sigure. Din 10 iulie, românii care merg Regatul Unit vor fi obligați să stea în regim de autoizolare. Cei care vor să călătorească în Danemarca să aibă o rezervare de cel puțin șase zile de cazare.

Sursă foto: 123rf.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!