Vot masiv la ONU pentru ancheta împotriva Rusiei pentru încălcarea drepturilor omului. Singura țară care nu a fost de acord

De Unica.ro, pe

Reprezentanții mai multor țări ONU au votat pro-desfășurării unei anchete împotriva Rusiei, pentru încălcarea drepturilor omului.

Consiliul ONU pentru drepturile omului a aprobat vineri, cu o majoritate semnificativă, o rezoluție prin care se solicită crearea unei comisii internaționale de anchetă, cu privire la încălcarea drepturilor omului și a dreptului umanitar în Ucraina de la începerea invaziei ruse și până acum. Informația provine de la agenția France Presse, citată de Agerpres și Digi24.

Rusia a înregistrat astfel un nou eșec în Consiliul ONU pentru drepturile omului. După votul covârșitor din Adunarea Generală a ONU anterior din această săptămână, prin care i s-a cerut Moscovei să oprească conflictul, Rusia a pierdut din nou în fața Adunării Generale. Noua rezoluție a fost adoptată cu 32 de voturi pentru, 13 abțineri și două voturi contra. Cele două voturi contra previn de la Rusia și Eritreea.

În continuare, Rusia nu recunoaște războiul pe care l-a declanșat în Ucraina. Oficial, președintele Vladimir Putin al Rusiei susține că războiul este de fapt o „operațiune specială”, care nu este menită să ocupe teritoriul, ci să distrugă capacitățile militare ale țării vecine și să îi captureze pe cei considerați de Moscova drept naționaliști periculoși.

Citește și: Ministrul ucrainean de Externe: „Soldații ruși violează femei în orașele ucrainene ocupate”

Citește și: Conversațiile radio ale soldaților ruși, interceptate: „Aici e iadul, am fost abandonați”

Citește și: Raed Arafat, despre adăposturile de protecție civilă: „Trebuie să fim pregătiţi din timp”

Citește și: Fost oligarh rus, despre războiul început de Putin: „Este o sinucidere. Nu poate câştiga în Ucraina”

În contextul aprobării rezoluției de anchetare a Rusiei în privința încălcării drepturilor omului și a dreptului umanitar, ambasadoarea Ucrainei la NATO, Yevghenia Filipenko, a transmis un mesaj puternic către Vladimir Putin. „Mesajul adresat lui Putin este clar: sunteţi izolat pe plan internaţional şi întreaga lume este împotriva dumneavoastră”, a spus ea, citată de Libertatea.

În războiul iscat de Putin în Ucraina au murit peste 2.000 de civili, conform Independent. Ucraina susține că aproape 6.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei până acum, în timp ce Rusia susține că a pierdut 498 de soldați. Președintele Ucraine, Volodimir Zelenski, susține că Putin dorește „să ne șteargă pe toți, să ne șteargă țara, să ne șteargă istoria”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!