Scrisoarea unei studente care se ascunde într-un buncăr din Kiev: „La începutul lunii februarie, visam să văd aurora boreală, iar acum visez să supraviețuiesc”

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 28 martie 2022, 17:30

O studentă din Ucraina a emoționat cu scrisoarea dureroasă pe care a scris-o, în care descrie ororile prin care trec oamenii din Kiev.

Olha Oltarzhevska este o studentă de 22 de ani din Ucraina, care de o lună trăiește într-un buncăr din Kiev. Ea stă în buncăr cu familia ei, pisica și porcușorul său de Guineea, precum și vecinii. În unele momente, mai cântă la chitară.

Ea a trimis o scrisoare către Libertatea, prin care vorbește despre ororile pe care le trăiește alături de cei apropiați în Kiev, despre speranțele pe care le avea înainte de răzoi și nu numai. „La începutul lunii februarie, visam să văd aurora boreală, iar acum visez să supraviețuiesc”, a scris ea. „Înainte de începerea războiului, am trăit fără să cunosc durerea. Am studiat la cea mai bună universitate din țară, Universitatea Națională Taras Șevcenko din Kiev. Am cântat la instrumente muzicale, am început să urmez cursuri de spaniolă și am trăit o viață fericită”.

Ea a povestit despre cât de dificil îi este să se ocupe acum de teza de master: „Am lucrat ca și copywriter, am reușit să obțin o diplomă în relații publice. Acum trebuia să-mi scriu teza de master pe comunicații strategice. În Ucraina, în ultimii patru ani, am lucrat ca specialist în relații publice. Acum, profesorii noștri încearcă să ne oblige în timpul războiului să scriem o teză pentru a obține o diplomă de master. Nu am nici puterea, nici oportunitatea de a scrie o teză. Copiii țipă, se aud explozii de pe stradă, nu există internet la subsol”.

Citește și: Confesiuni din Cernihiv, orașul din Ucraina rămas fără apă, electricitate și gaze: „Este numai cenuşă”

Citește și: Ce i-a spus ministrul-adjunct al Apărării din Rusia unui soldat care și-a pierdut piciorul în Ucraina

Citește și: Ce îi întreabă elevii români pe profesorii de istorie: „Domn’ profesor, o să folosească Putin arma nucleară?”

Citește și: Erdogan vrea să îl convingă pe Putin să găsească „o ieșire onorabilă” din războiul declanșat de Rusia în Ucraina

Olha a ieșit o singură dată din adăpost, când s-a văzut nevoită să cumpere mai multe produse necesare pentru animalele ei de companie. „Teroriștii ruși au bombardat fără milă orașul nostru”, a explicat ea. „Eu și familia mea locuim la subsol din 24 februarie. Eu, mama, tata, sora mea mai mică și vecinii. Avem și 7 animale. În fiecare zi se aud explozii. Cu o zi în urmă am ieșit pentru prima dată din adăpostul meu anti-bombă. A trebuit să merg la magazinul de animale să cumpăr fân pentru porcușorul de Guineea și hrană pentru pisică”.

Tânăra studentă a ținut să sublinieze și despre situația dificilă prin care trec animalele din grădinile zoologice în această perioadă. „Grădina Zoologică «XII Months» postează deja fotografii cu animalele sale moarte, care nu au putut fi salvate”, a spus ea, îndemnând oamenii să cumpere bilete online pentru a ajuta grădina zoo. „Pentru că au rămas fără mâncare. Și este imposibil să ajungi la ei, pentru că drumurile au fost aruncate în aer de orcii ruși. Această grădină zoologică este practic în linia de foc și este condamnată”.

Mesele oamenilor din buncăr constă în terci, paste și supe. Cu privire la motivul pentru care nu a plecat din țară, ea a zis: „În primul rând este foarte riscant. Nu vreau să mă simt ca un trădător după încheierea războiului. Ca și cum ai îndura această groază într-o altă țară, apoi te-ai întoarce înapoi în patria ta. De asemenea, este extrem de riscant să părăsești casa. Nu știi niciodată unde va ateriza proiectilul. Situația la Kiev rămâne stabilă”.

Foto – Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!