Cum sunt pedepsiți rușii care răspândesc informații ce contravin propagandei lui Putin

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 03 martie 2022, 18:01

Rușii vor fi pedepsiți cu amenzi sau închisoare dacă răspândesc informații care contravin propagandei lui Vladimir Putin.

Comisia pentru Legislație a Dumei de Stat a aprobat joi un amendament care introduce răspunderea penală cu până la 15 ani de închisoare pentru „răspândirea de falsuri despre acțiunile Forțelor Armate ale Federației Ruse”, potrivit agenției TASS, citate de HotNews.

Persoanele găsite vinovate vor primi o amendă de până la 1,5 milioane de ruble (13.000 de dolari) sau 3 ani de închisoare. În situațiile când răspândirea de informații se face dintr-o poziție oficială sau „există motive mercenare”, atunci amenda va fi de până la 5 milioane de ruble (44.000 de dolari), termenul de închisoare fiind de la 5 la 10 ani.

Același amendament prevede că dacă răspândirea de informații false a provocat consecințe false, atunci termenul de pedeapsă cu închisoarea va fi de la 10 la 15 ani, conform Libertatea.

Mai mult, Comisia pentru Legislație a Dumei de Stat a recomandat adoptarea unui proiect legislativ privind răspunderea penală (inclusiv privarea de libertate până la trei ani) pentru „solicitările de impunere de sancțiuni străine împotriva Rusiei”. Aceste acțiuni vor fi pedepsite cu amendă de până la 500.000 de ruble (4.400 de dolari) sau cu închisoare de până la trei ani.

Citește și: Propaganda rusă continuă: elevii ruși primesc o lecție despre „necesitatea” invadării Ucrainei

Citește și: Emmanuel Macron, mesaje de susținere în rusă și ucraineană, în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina

Citește și: Ce spune un expert care l-a studiat decenii pe Putin: „Cel mai probabil va apela la metode și mai violente”

Presa rusă are voie să relateze doar versiunea oficială a Kremlinului cu privire la invazia din Ucraina. Vladimir Putin numește războiul pe care l-a iscat în Ucraina „operațiune militară specială”. Presei îi este interzis să relateze orice informație despre ce se întâmplă în statul vecin atâta timp cât acea informație nu vine din „sursele oficiale” prezentate de Ministerul Apărării de la Moscov.

În plus, autoritățile ruse au interzis, din 24 februarie 2022, orice manifestație antirăzboi pe tot teritoriul țării. Propagarea firului narativ al Kremlinului se realizează pe mai multe nivele, printre care și propaganda adusă elevilor ruși.

Ministerul Educației din Rusia a anunțat că elevii din întreaga țară vor primi o lecție legată de „necesitatea misiunii de eliberare din Ucraina”. Lecția îi va învăța pe elevi „despre pericolul pe care NATO îl reprezintă pentru țara noastră” și „de ce Rusia a susținut protecția civililor din Republicile Populare Donețk și Lugansk”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!