Ce spune un expert care l-a studiat decenii pe Putin: „Cel mai probabil va apela la metode și mai violente”

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 04 martie 2022, 13:26

Numele președintelui rus Vladimir Putin este pe buzele tuturor de când a declanșat un război în Ucraina, iar experții caută să prevadă care va fi următorul lui pas.

Mark Galeotti, expert britanic în istoria modernă, politica și securitatea Rusiei, a discutat în exclusivitate cu Libertatea despre starea psihică a lui Putin din prezent. Galeotti este autorul cărților „Hai să vorbim despre Putin! Ce nu înțelege Occidentul” și „O scurtă istorie a Rusiei”.

El a menționat în scriitura să că Putin are capacitatea de a juca mai multe roluri, în funcție de ce scopuri are. Întrebat fiind despre rolul pe care președintele rus îl joacă acum, Galeotti a răspuns: „Pare hotărât să joace rolul războinicului sever, al conducătorului gata să promoveze interesele Rusiei indiferent de costuri”.

Expertul britanic a mai spus că președintele rus „bate câmpii” în discursurile sale și că Putin „crede cu sinceritate că Occidentul se angajează în mod implacabil să submineze regimul său și să-i refuze Rusiei ceea ce el vede ca fiind locul ei de drept în lume”.

Citește și: Un canadian și-a lăsat cei trei copii la Toronto pentru a lupta în Ucraina: „Nu sunt ucrainean. Sunt om.”

Citește și: Victimele războiului din Ucraina: 2.000 de civili uciși, aproape 1 milion de refugiați

Citește și: Mesajul lui Aleksei Navalnîi pentru ruși: Ca să oprim războiul trebuie să umplem noi închisorile. Ieșiți în stradă!

Citește și: Așa arată propaganda rusă: „Ucraina își bombardează proprii locuitori și minte Occidentul”

„Din acest punct de vedere, reiese că el crede că intenția Vestului a fost de a face din Ucraina – chiar înainte de a putea deveni membru NATO – un fel de bază de avans, din care Occidentul ar putea amenința sau chiar ataca Rusia. Voi fi cât se poate de direct și voi spune că este o fantezie paranoidă, dar se pare că a fost suficientă pentru a-l face să declanșeze războiul”, a spus Galeotti.

Deși mișcarea următoare a lui Putin nu poate fi prezisă, expertul istoric a exprimat ce crede el că se va întâmpla: „Pe măsură ce vede că speranța unei victorii rapide e zdrobită de limitările propriilor forțe și de puterea neașteptată a rezistenței ucrainene, din păcate, cel mai probabil va apela la metode și mai violente, în speranța de a subjuga țara”.

Galeotti menționează că avem de a face cu un „nou Putin”, care este „un bătrân grăbit, dispus să-și asume riscuri pe care cândva le-a evitat”. „Poate fi din cauza vârstei, poate pentru că este bolnav, așa cum sugerează unele voci, poate fi efectul COVID – în timpul pandemiei, a fost ascuns în spatele unor protocoale elaborate de biosecuritate, ceea ce a însemnat că numai oamenii apropiați lui și cei mai agresivi dintre oficiali l-au întâlnit în persoană”, a spus expertul. „Oricare ar fi motivul, a declanșat un război pe care, în urmă cu câțiva ani, cred că inclusiv el l-ar fi considerat de neconceput”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!