Ioana Enache, General Manager Amway Romania, Bulgaria si Grecia – secretul unui “leadership with grace”

De unica, pe Ultimul update Miercuri, 03 octombrie 2018, 11:03

Ioana Enache se descrie ca un lider pentru care este foarte important să conducă cu eleganță. Crede în noțiunea de „leadership with grace” și în echipa ei. Călătorește mult, vorbeşte despre oameni creativi și iubește locurile frumoase.

 Ești un mix de feminitate, fermitate, șarm și inteligență. Conduci un business greu, în care oamenii trebuie motivați mai ales prin forța exemplului personal. Care atribut al tău crezi că, deseori, cântărește cel mai tare în ochii celor pe care îi coordonezi?

În primul rând, îți mulțumesc pentru aceste cuvinte onorante! Cred că ceea ce mă descrie cel mai bine este “leadership with grace”, adică abilitatea de a fi mereu în slujba oamenilor și împreună cu ei, de a avea o elegantă determinare și o dorință de neclintit că lucrurile să fie făcute la standarde foarte ridicate, atât din punct de vedere profesional cât și uman. În egală măsură, pentru mine este important ca toate aceste lucruri să fie în linie cu valorile la care mă raportez: etică, verticalitate, transparență și autenticitate.

Am o curiozitate- cum e Ioana Enache ca șefă? Intransigentă, permisivă? Râzi mult? Sau, dimpotrivă.

Trebuie să îți fac o mărturisire: îmi displace profund cuvântul “șefă”. M-am considerat mereu parte din echipă, sunt un lider care pune multe întrebări, care se consultă cu echipa, cu partenerii de business. Plus valoarea vine din lucrurile făcute împreună, bucuria tot de acolo. Valoarea mea că lider este recunoscută doar dacă echipa mea este valoroasă. Altfel, eu rad mult, am nenumărate imperfecțiuni și nepriceperi asumate și recunoscute, ador umorul de calitate și situațional, personalitățile autentice și autoironia.

Cum se descurcă, în România, o femeie într-o lume atât de masculină a businessului?

Mulțumesc, bine! Poate am avut șansă sau poate au fost alegeri inspirate pe care le-am făcut în viață și care îmi permit să dau acest răspuns. Eu am lucrat încă de la începutul carierei în companii multinaționale: britanice și americane, nu am experimentat niciun obstacol de acest gen, niciodată. Nu am urmărit niciodată vreo avansare ci doar evoluția mea profesională și umană, am făcut mereu lucrurile foarte bine și traseul meu profesional s-a conturat cumva de la sine, că urmare a rezultatelor pe care le-am avut alături de toate echipele cu care am lucrat.

Pe lângă femeia de afaceri, care transmite prin toți porii leadership, ești și mamă. Și una dedicată. Ce ai învățat în ultima vreme de la fiul tău?

De la fiul meu, Luca, învăț continuu și cu mare bucurie de mai bine de 18 ani. De la el am învățat foarte mult despre puterea relaționării și despre responsabilitatea pe care o aduce o prietenia adevărată, despre cât de important este să îi ajuți pe cei mai puțin privilegiați, despre fermitatea unor alegeri atunci când ele îți completează integral personalitatea și valorile. Știu, pare că Luca trăiește deja a două tinerețe, dar dacă suntem foarte atenți, copiii ne învață de multe ori mai mult decât îi învățăm noi pe ei 😊 Tot de la Luca am învățat ce înseamnă implicare și voluntariat (el fiind voluntar la Festivalul Internațional de Arte Vizuale VSLO, chiar de la vârsta de 12 ani) și cum accelerarea evoluției nu ține de vârstă, ci de atitudine.

Călătoreșți mult. Ce ți se pare că au românii particular față de alte popoare? De ce, cumva, ne descurcăm în orice circumstanțe?

Pe de o parte, mă fascinează faptul că noi, ca români, trăim cu adevărat două secole într-o viață pentru că avem acces atât la ruralul autentic din satele fără asfalt, unde se păstrează încă tradițiile vechi, dar, în același timp, putem călători în cele mai dezvoltate tehnologic locuri din lume. Acest fapt ne oferă un mare avantaj în versatilitatea cu care putem înțelege și aborda situații sau contexte foarte diferite.  Pe de altă parte, mai este un element în care eu cred foarte mult: emoția care îi caracterizează pe români. Mă refer la emoția autentică, frumoasă, la bucuria cu care facem lucrurile sau trăim viața. Acestea sunt cele două elemente care cred că ne diferențiază în cel mai pozitiv mod cu putință, ne face foarte competitivi dar și foarte plăcuți, interesanți și doriți. Mie îmi place de multe ori să spun că sunt “Proudly Romanian. Truly International”.

Promovezi produse de top. Te urmăresc pe Instagram și totul respiră senin și calm. E doar de suprafață sau ai reușit să descoperi secretul stării de bine?

A trăi frumos este o alegere, pe care ne-o datorăm! Acesta este motto-ul meu, eu l-am creat și încerc să omagiez viața și oamenii pe care îi întâlnesc prin această perspectivă. Cred că armonia, calmul sau seninătatea pe care le-ai observat vin din faptul că am șansa ca, atât în viață personala, cât și în viață profesională să iau toate deciziile în perfectă armonie cu valorile la care mă raportez.  Cred foarte mult că fiecare dintre noi poate fi un model pentru cineva și aleg să fac lucrurile astfel încât să pot aduce plus valoare în mai toate proiectele, contextele sau relațiile pe care le dezvolt. Sunt alegeri conștiente, care nu au preț. Eu așa am ales, să fac lucrurile cu “semnătura” Ioana Enache- “leadership with grace”.

Cum arată o zi obișnuită din viață ta?

Bună întrebare! Fiecare zi arată diferit, multiplele călătorii de afaceri nu-mi permit niciun fel de “obișnuință” 😊 Singurul aspect “obișnuit” este faptul că, în fiecare zi, am privilegiul ca, prin deciziile pe care le iau alături de echipă, să contribui în mod pozitiv la încurajarea, creșterea sau confirmarea antreprenoriatului. Am marea șansă de a lucra foarte mult cu antreprenori, învăț foarte mult de la fiecare în parte, îi întreb, îi ascult și încerc să înțeleg ce îi motivează. Pentru mine este foarte important să descopăr ce putem face diferit astfel încât să oferim plusvaloare pentru reușita partenerilor și antreprenorilor cu care lucrăm. Tot acest context face ca lipsa “obișnuinței”, alături de efortul fizic și psihic pe care îl depun pentru a face față acestui job să se transforme, mereu, într-o mare satisfacție.

Care este femeia care te-a impresionat cel mai tare?

Sunt foarte multe femei care mă inspiră puternic și situațiile sunt nenumărate! De exemplu, una din partenerele de business a companiei unde lucrez a dezvoltat această afacere pentru a-și aduce înapoi acasă soțul plecat la muncă în străinătate și pentru a trăi o viață întregită alături de el și de cei trei copii. Un alt exemplu este al unei doamne care, în pragul pensionării, a decis să schimbe un traseu previzibil și a dorit să dezvolte un proiect antreprenorial, pentru a-i oferi nepoatei sale accesul la o școală mai bună. O altă poveste frumoasă este a unei tinere mame care a decis să devină antreprenor pentru a avea un program mai flexibil și a putea fi mai mult timp alături de copilul său. Am învățat și învăț multe de la fiecare în parte.

Ce iubește femeia Ioana Enache? Când își simte sufletul răsfățat?

Tu cu siguranță ai citit postările mele de pe Instagram! Scriu des despre cât de important este despre a conștientiza că dacă știm că avem un suflet, trebuie să știm și că trebuie să îl “hrănim”. Este sufletul nostru, deci fericirea lui ar trebui să fie preocuparea noastră, nu a altcuiva. Eu încerc să îl bucur de mulți ani de zile, pentru că am avut șansă să conștientizez cele spuse mai devreme și să includ acest aspect în viața mea. Mă pasionează leadership-ul, design-ul de interior, creativitatea, inovația, comunicarea, cărțile și muzica bună, cinele și vacanțele în doi împreună cu soțul meu sau minunatele întâlnirile “la nimic” alături de prietenii dragi. Le-am integrat în viață mea, atât prin demersul antreprenorial al familiei nostre, PoemBoem, prin ceea ce aleg să fac în timpul liber și în concedii, dar și prin maniera în care abordez viața profesională.

Dacă ar fi să ai în față o candidată la o poziție de management, într-o companie de top, ce i-ai recomandat să NU facă?

Cu siguranță, nu i-aș spune nici ce să nu facă, nici ce să facă. M-aș asigura doar că o încurajez să aibă încredere în propriile decizii. Cred că fiecare om are o capacitate imensă de a aduce plusvaloare, așa cum am convingerea fermă că orice om poate lasă o “semnătură” frumoasă și pozitivă, dacă își propune aceste lucruri și dacă are un set de valori bune.

Sunt românii antreprenori? Sunt gata să facă bani din asta? Și cât de dispuși sunt să își sacrifice timpul pentru un al doilea job?

Antreprenoriatul reprezintă o sursă foarte importantă de prosperitate pentru comunitățile din țara noastră. Există entuziasm și dorință, dar avem încă mult potențial care trebuie încurajat. România poate beneficia consistent de pe urmă inițiativelor de susținere a antreprenorilor, care aduc un plus de inovație mediului în care își desfășoară activitatea și servesc drept modele pozitive pentru generațiile următoare de întreprinzători.

Și, la final, aș vrea să știu care este dorința ta secretă pentru 2018?

Sunt tentată să îți spun, dar atunci nu mai este secretă. Îți pot spune însă dorințele mele nesecrete😊. Pentru familia noastră este un an foarte important, pentru că Luca a plecat la facultate, în Londra. În această vară am dorit să petrecem, pe cât posibil, cât mai mult timp împreună, încercând să gestionăm cu grijă fragilitatea emoțiilor fiecăruia dintre noi și evidența faptului că viață noastră se va schimba foarte mult. Îmi doresc totodată să pot ajuta și aduce valoare adaugată în viața cât mai multor oameni din jurul meu, să pot inspira oameni să facă lucruri mai bune, mai frumoase sau mai trainice, să fiu, la rândul meu, inspirată și să evoluez uman și profesional.

 

Ioana Enache, General Manager Amway Romania, Bulgaria si Grecia - secretul unui “leadership with grace”

 

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!