Purtătorul de cuvânt al Kremlinului susține că „nu există un motiv pentru utilizarea unei arme nucleare”

De Unica.ro, pe

Potrivit unor declarații recente făcute de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Rusia nu ia în calcul să folosească arme nucleare în Ucraina.

Rusia ar putea să recurgă la această măsură doar în cazul unei „amenințări exitențiale”, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a oferit un interviu postului de televiziune american PBS, citat de The Guardian.

Peskov a fost întrebat de reporterul PBS despre declarațiile făcute de mai mulți oficiali ruși cu privire la armele nucleare. Spre exemplu, fostul președinte rus Dmitri Medveev a afirmat acum o săptămână că Rusia își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare dacă se confruntă cu o amenințare existențială, chiar și dacă cealaltă parte nu a folosit arme nucleare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a fost apoi întrebat: „Ați putea vă rog să ne clarificați ce anume ar echivala cu o amenințare existențială pentru Rusia?”. Răspunsul său a fost că, indiferent de rezultatul „operațiunii speciale din Ucraina”, totuși „nu există un motiv pentru utilizarea unei arme nucleare”.

Citește și: Reacția lui Joe Biden, după ce l-a făcut pe Vladimir Putin „măcelar”: „Nu retrag nimic”

Citește și: ANM: norul de fum din zona Cernobîl se deplasează spre Rusia

Citește și: Zelenski vrea să stabilească un acord privind protejarea limbii române în Ucraina

Citește și: Mărturia unui soldat rus dezertor: „Ne-am dat seama că acesta este un adevărat război. Eram cu toții în stare de șoc”

„În primul rând, nu avem nicio îndoială că toate obiectivele operațiunii noastre militare speciale din Ucraina vor fi îndeplinite”, a spus el, potrivit Libertatea. „Dar orice rezultat al operațiunii, desigur, nu este un motiv pentru utilizarea unei arme nucleare. Avem un concept de securitate care spune foarte clar că numai atunci când există o amenințare pentru existența statului în țara noastră, putem folosi și vom folosi efectiv arme nucleare pentru a elimina amenințarea sau existența țării noastre”.

Totodată, Peskov a spus că existența statului rus și „operațiunea militară specială” nu au de a face una cu cealaltă, și a subliniat că Vladimir Putin dorește ca celelalte state să nu intervină în conflict. Ulterior, el a fost întrebat cu privire la Putin: „A vrut să spună că va folosi arme nucleare? A sugerat că va folosi arme nucleare dacă o altă țară intervine în conflict?”

Răspunsul lui Peskov a fost următorul: „Nu cred”. Jurnalistul PBS a adăugat apoi că în nicio situație, Rusia nu se va confrunta cu amenințări existențiale, spunând: „Prin urmare, de ce nu clarificăm acest lucru chiar acum? De ce, în numele Rusiei, nu excludeți folosirea armelor nuclare în conflict?” Peskov a răspuns: „Nimeni nu se gândește să folosească arme nucleare”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!