Ținta de a vaccina 70% din populația României anti-COVID-19 până la finalul anului este irealizabilă, conform medicului Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță a amintit oamenilor că al patrulea val al pandemiei nu s-a terminat și că numărul de infectări ar putea crește odată cu întoarcerea elevilor la școală.
„În săptămâna 1-7 noiembrie au fost vaccinate cu doza unu 283.967 de persoane, majoritatea fiind persoane sub vârsta de 60 de ani”, a spus medicul într-o conferință de presă la Palatul Victoria, potrivit Digi24. „Aproximativ 71.850 sunt persoane cu vârsta de peste 60 de ani. Avem o scădere cu peste 50% a numărului total de persoane vaccinate cu doza unu în săptămâna precedentă, faţă de săptămâna de dinainte, când erau peste 575.000 de persoane noi vaccinate.”
El a spus de ce este imposibil de atins țelul de 10 milioane de persoane imunizate anti-COVID-19: „Evident că dacă menţinem acest ritm de vaccinare, de circa 25.000 de persoane noi pe zi, numărul total de persoane pe care îl putem atinge la finalul acestui an ar fi de aproximativ 8,5 milioane – deci mult mai puţin faţă de cât preconizam iniţial -, ceea ce reprezintă aproximativ 50% din populaţia eligibilă peste 12 ani”.
Expertul a mai explicat că dacă se menținea ritmul de vaccinare de la finalul lunii octombrie, se putea depăși rata de 70% de vaccinare anti-COVID-19 în rândul populației eligibil.
„Dacă se menținea ritmul de vaccinare am fi putut atinge 70%”, a afirmat Valeriu Gheorghiță. „La acest moment e imposibil de atins acest obiectiv. O rată de vaccinare de 50% din populaţia eligibilă este total insuficientă pentru a preveni un impact semnificativ al următoarelor valuri pandemice, chiar şi pentru valul patru, care încă nu este finalizat, care este în plină evoluţie, această rată de vaccinare nu este suficient de ridicată încât să limiteze substanţial consecinţele negative ale pandemiei. Şi aici mă refer la forme grave, spitalizări în ATI și decese”.
Deschiderea școlilor ar putea duce la creșterea numărului de infectări cu COVID-19. „Evident că pe măsură ce interacțiunea fizică crește, cresc expunerea și probabilitatea de a fi expus zilnic la această infecție”, a arătat medicul. „Nu neapărat momentul strict petrecut la școală e cauza, ci activitățile conexe – plecatul spre școală, mersul cu transportul în comun, toate vor conduce la creșterea riscului de infectare. Nu suntem într-un sezon cald, ne așteaptă iarna și riscul de infectare va crește. Nu trebuie să rămână mesajul că valul 4 e în curs de rezolvare. Situația epidemiologică tinde să devină stabilă, dar în niciun caz nu e finalul valului 4”.