Transportul în comun, cauza multor boli contagioase

De Unica.ro pe

Temperaturile scăzute din sezonul rece ne obligă deseori să folosim mijloacele de transport în comun şi să stăm mult timp în spaţii închise. Acest lucru este riscant din punct de vedere epidemiologic, deoarece aerul este un mediu rapid de difuzare a infecţiilor.

Principalele boli la care ne expunem pe cale aeriana sunt cele eruptive (rubeola, varicela, rujeola), dar si cele precum gripa, guturaiul, tusea, pneumonia, fiind suficienta o singura persoana infectata pentru a da virusul mai departe in multime.

Din dorinta de a evita pe cat posibil mersul pe jos sau frigul din aerul liber, oamenii se expun la riscuri de care nu sunt constienti pe moment. Spatiile inchise si mijloacele aglomerate de transport in comun pot fi sursa unor boli contagioase greu de evitat, care duc treptat la aparitia epidemiilor. Tusea, stranutul sau actul vorbirii in public a unei persoane deja infectate sunt cele mai frecvente cauze de declansare a virusului.

Aerul – transmitator al infectiilor

“Infectiile se realizeaza prin transmiterea microorganismelor patogene de la sursa la omul sanatos. Dintre mediile de circulatie al microbilor, aerul este unul preferat, pentru ca particulele de praf sau saliva au posiblitatea de a contamina persoane dintr-o raza de apropiere de 1,2 – 2 metri, cu o rezistenta de pana la 30-40 de minute. Astfel, pericolul de imbolnavire devine direct proportional cu distanta la care ne aflam de bolnav, si durata contactului.”, avertizeaza Dr. Teofil Rosu – medic specialist Boli Interne la Centrului Medical Focus.

Boli contagioase transmise pe calea aerului si simptomele acestora

Principalele boli care pot fi transmise pe calea aerului sunt: rubeola, varicela, rujeola, scarlatina, gripa, guturaiul, tusea convulsiva, oreionul, pneumonia, tuberculoza, encefalita, meningita. Acestea iau contact cu organismul prin nas, faringe si aparatul respirator.

Simptomele bolilor contagioase pot fi depistate din timp, acestea avand manifestari tipice:

Rubeola – febra usoara, tuse, faringita, durere de cap, stare de indispozitie, eruptia cutanata sub forma unor pete roz.

Varicela – febra, oboseala, apetit diminuat, dureri de cap, inflamatia gatului, eruptia pruriginoasa.

Rujeola – febra, tuse, prezenta unor pete mici albe pe mucoasa obrajilor, eruptia cutanata de culoarea rosie.

Scarlatina – febra, frisoane, accelerarea ritmului cardiac, dificultati la deglutitie, cresterea in volum a ganglionilor, inflamatia faringelui si a amigdalelor, eruptii cutanate.

Gripa – febra, transpiratie, oboseala, tuse seaca, stranut, dureri musculare, epuizare.

Oreion – afectarea glandelor salivare, in special parotida (in spatele mandibulei).

Tuberculoza – transpiratii, oboseala, tuse iritativa apoi productiva, o stare subfebrila prelungita.

Meningita – durere la nivelul cefei, durere de cap, varsaturi, fotofobie.

Cum prevenim bolile aerogene

“Prevenirea bolilor aerogene se face prin evitarea aglomeratiilor, respectarea recomandarilor de vaccinare, utilizarea batistelor de unica folosinta, evitarea contactului cu bolnavii si evitarea spatiilor inchise. Totodata, trebuie aerisite in mod repetat incaperile locuite, indiferent de anotimp, pentru ca aerul curat sa ia locul celui incarcat cu microbi.”, ne sfatuieste Dr. Teofil Rosu.

Pe langa prevenire, cresterea rezistentei organismului fata de agentii patogeni se face prin igiena riguroasa, sport, evitarea stresului, ore suficiente de somn, si prin rezolvarea la timp a unor focare de infectie din organism, cum ar fi: carii dentare, amigdalite cronice, infectii cronice ale rinichilor, etc. De asemenea, in momentul contactarii bolii este indicata izolarea la domiciliu sau la spital, si respectarea recomandarilor medicului. Astfel se va grabi perioada de recuperare, iar riscul de a raspandi virusul va fi diminuat.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro