Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 va fi schimbată. Cine se va putea vaccina în etapa a II-a

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 20 ianuarie 2021, 11:11
Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 va fi modificată de Guvernul României. Pe lista persoanelor care pot primi vaccinul vor fi incluse și alte categorii de persoane, precum cele cu dizabilități sau cele fără adăpost. 

Guvernul urmează să adopte în şedinţa de miercuri un proiect de Hotărâre pentru modificarea şi completarea HG 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România.

Prin noul proiect se propune extinderea categoriilor de persoane care se încadrează în faza a doua de vaccinare. Astfel, persoanele încadrate într-un grad de handicap, persoane imobilizate, persoane imunodeprimate, însoțitorii acestora și persoanele care locuiesc la același domiciliu cu acestea
și persoane fără adăpost vor putea beneficia de vaccin.

Citește și: Cum a ajuns Israelul țara cu cea mai mare rată de vaccinare

De asemenea, este introdus și personal-cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului, respectiv Parlament, Curtea Constituțíonală, Preşedinţie, Guvern, Consiliul Economic și Social, Avocatul Poporului, Consiliul Legislativ, Banca Națională a României, ministere şi instituţii subordonate
acestora.

Personalul în activitate din cadrul celorlalte instituții din sistemul național de apărare națională, ordine publică și securitate națională, precum și executorii judecătorești, interpreții și traducătorii autorizați de Ministerul Justiției și avocații înscriși în tabloul avocaților întocmit potrivit Legii nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, fac parte din aceste noi categorii.

Categorii care vor face parte din a doua etapă de vaccinare împotriva COVID-19

Pe lângă persoanele cu vârste de peste 65 de ani și cele cu boli cronice, Guvernul a mai introdus și următoarele categorii:

 • personalul navigant român maritim și fluvial;
 • personalul care lucrează în domeniul pompelor funebre, direct implicat în manipularea cadavrelor umane;
 • persoanele care asigură asistență medicală și socială;
 • personalul din administrația publică locală;
 • lucrătorii din agricultură și din industria alimentară de alimente esențiale;
 • personalul din Administrația Națională de Meteorologie;
 • membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare de carieră și reprezentanțelor organizațiilor internaționale din România, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc, deținători de cărți de identitate special emise de Ministerul Afacerilor Externe;
 • personalul civil și militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului național, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc la post, anterior plecării în misiune;
 • inspectorii sociali din cadrul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială și a structurilor subordonate acestora;
 • personalul Curții de conturi a României și ai camerelor de conturi judeţene şi a municipiului Bucureşti;
 • personalul din cadrul aparatului central și local al Consiliului Concurenței;
 • sportivii componenți ai loturilor naționale sau ai loturilor olimpice, sportivii calificați individual la jocurile olimpice precum și staful tehnic care participă la pregătirea acestor sportivi.

Citește și: Campania de vaccinare, etapa a II-a. Unde te poți vaccina în București. Lista completă a centrelor

Un centru de vaccinare fix va dispune de unul sau mai multe cabinete de vaccinare cu program adaptat nevoilor. Activitatea din centrul de vaccinare fix/mobil se va organiza în baza unor proceduri de lucru specifice. Pentru eficientizarea procesului de vaccinare şi pentru evitarea supraaglomerării sau a sacrificării dozelor de vaccin, procesul de vaccinare se va realiza în baza unei planificări.

Se va realiza consemnarea în dovada de vaccinare a datei pentru efectuarea rapelului şi din RENV se va efectua notificarea persoanei vaccinate cu 24 de ore anterior prin SMS şi/sau e-mail. Pentru etapele a II-a şi a III-a, vaccinarea se va organiza prin centre de vaccinare fixe şi mobile, echipe mobile, reţeaua de medicină de familie, centre drive-through.

Pentru eficientizarea procesului de vaccinare, evitarea supraaglomerării sau a sacrificării dozelor de vaccin, vaccinarea se va face prin programare electronică, telefonică sau prin intermediul medicului de familie, datele fiind colectate într-o platformă unică”, se mai arată în Hotărâre.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro