Cum îți dai seama dacă ești predispus la o boală psihică

De Consuela Stratulat, pe

Bolile psihice au multiple cauze, de la factori genetici și până la stilul de viață. Află cum îți dai seama că ești predispus la o boală psihică și cum recunoști primele simptome.
Sunt numeroși factori care cresc riscul unei persoane de a face boli psihice. Astfel, dacă individul a fost expus la viruși, toxine, droguri sau alcool în timp ce a fost în uter, se poate confrunta cu probleme psihice la maturitate. O rudă bolnavă crește, de asemenea, riscul de a suferi de astfel de afecțiuni.
Acestea sunt cauze care nu țin de individ, însă în alte situații, alegerile pe care le face și felul în care gestionează anumite probleme îl pot expune unei boli psihice. Dificultățile financiare, divorțul, moartea unei persoane apropiate, abuzul de droguri ori lipsa prietenilor predispun la astfel de afecțiuni.
La fel de periculoase sunt și rănile la cap ori experiențele traumatizante. Dacă ai fost abuzat ori ai participat la operațiuni militare sângeroase, terapia este esențială, pentru a preveni apariția unei probleme psihice.

Cum recunoști o boală psihică

Bolile psihice nu apar deodată, iar de cele mai multe ori, bolnavul își dă seama că ceva nu este în regulă cu gândurile lui. Prezența la medic de la primele simptome este esențială, pentru că altfel, tratarea problemei este mult mai dificilă.
Dacă observi că o persoană s-a izolat și și-a pierdut interesul pentru orice activitate socială sau profesională, nu mai dă randament la muncă ori a renunțat la lucrurile care îi făceau plăcere, ar trebui să îl îndrumi spre un specialist. Printre simptomele timpurii ale bolilor psihice se mai numără și ascuțirea simțurilor și evitarea situațiilor foarte stimulante, bolnavul pare rupt de realitate, este foarte suspicios și foarte speriat de fiecare dată, își schimbă comportamentul, doarme sau mănâncă prea mult sau prea puțin, trece de la o stare la alta.
Bolile psihice trebuie luate în serios și tratate, pentru că pot distruge viața bolnavului și a apropiaților săi. Pe lângă efectele sociale pe care le au, aceste afecțiuni slăbesc sistemul imunitar al unei persoane, făcând-o vulnerabilă în fața infecțiilor, și duc la boli cardiace.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro