Spălăturile vaginale – sănătoase sau nu? Vezi ce spun ginecologii!

De Erika Chivu, pe

Foarte populare în deceniile trecute, spălăturile vaginale sunt şi astăzi folosite de multe femei pentru senzaţia de curăţenie şi prospeţime pe care o dau. Dar cât de necesare sunt ele şi mai ales cât de sănătoase?
 

Cât de sănătoase sunt spălăturile vaginale

Din păcate, spălăturile vaginale nu sunt eficiente în prevenirea BTS-urilor sau a scrinilor nedorite. Şi nici nu curăţă vaginul, ci mai degrabă îi dăunează. Iată care sunt efectele secundare ale spălăturilor vaginale:
• Vaginoza bacteriană. Spălăturile, fie ele cu apă simplă sau cu alte substanţe, distrug echilibrul florei vaginale, adică omoară bacteriile “bune” şi crează un mediu prielnic pentru bacteriile rele. Aşa te alegi cu infecţii care provoacă mâncărimi vaginale şi secreţii abundente cu miros urât.
• Boala inflamatorie pelvină. Această infecţia a uterului, ovarelor şi trompelor uterine este mai frecventă la femeile care fac spălături vaginale pentru că acestea împing bacteriile din vagin către partea superioară a tractului genital.
• Infertilitate şi sarcină cu probleme. Studiile arată că femeile care fac spălături vaginale au mai multe probleme legate de fertilitate. De asemenea, spălăturile vaginale mpresc riscul unei sarcini extrauterine precum şi riscul de naştere prematurp dacă sunt făcute în timpul sarcinii.
• Cancer de col uterin. Studiile arată că femeile care fac spălături vaginale o dată pe săptămână sau mai des au un risc crescut de cancer de col.

Ce rămâne de făcut

Colegiul American de Obstetrică şi Ginecologie recomandă evitarea spălăturilor vaginale. Specialiştii spun că vaginul este un organ care se curăţă singur şi nu are nevoie să fie spălat. Spălăturile se fac numai la recomandarea ginecologului şi numai cu substanţele prescrise de el.
Evident, trebuie să înţelegem diferenţa dintre spălăturile vaginale – apa introdusă în interiorul vaginului cu irigatorul – şi spălarea vulvei – partea genitală externă. Aceasta din urmă este recomandată zilnic şi se face fie cu apă goală călduţă, fie cu un produs blând, având un pH apropiat de cel al vaginului.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!