Scapă de vertij prin metode naturale

De Libertatea pentru femei, pe Ultimul update Marți, 04 mai 2021, 12:59

Când simţi că se învârte camera cu tine sau, invers, ţi se pare că tu te învârţi nebuneşte înseamnă că suferi de vertij. Acesta poate avea diverse cauze, aşa că vizita la medicul de familie şi, apoi, daca este nevoie, la un specialist este obligatorie.
Pot exista diverse motive ale acestei neplaceri, ne explica Dr. Luminiţa Sârcă, medic primar medicina internă, cu competenţe în apifitoterapie, homeopatie, gemoterapie şi terapie fl orala Bach. De aceea, „sunt necesare analize de laborator si investigaţii paraclinice, consulturi de specialitate pentru a stabili cauza, având în vedere ca vertijul poate fi unul dintre primele simptome ale unor afecţiuni care necesita diagnosticare si tratament”, remarca specialistul.

Câteva reguli de urmat

Până la punerea unui diagnostic, ţine cont de câteva sfaturi pentru a te simţi mai bine: nu face mişcari bruşte sau care pot produce un vertij, cum ar fi sa îţi apleci capul şi, în acelaşi timp, sa te uiţi în sus. Atunci când simţi ca se apropie un atac, concentreaza-ţi privirea pe un punct fix. Poţi încerca şi sa bei un pahar cu apa rece. Alimentaţia conteaza şi ea. Te vor ajuta suplimentele de vitamina C şi proteinele. Poţi încerca dimineaţa un amestec de fructe de padure sau mere rase, iaurt şi migdale. Foloseşte sucul de lamâie la salate. Evita bauturile care conţin cofeina, ciocolata, prajelile şi sarea.

Leacuri de folos

Daca suporţi ghimbirul, îţi poţi face un decoct din el, adaugând lamâie. În comerţ, se gasesc şi capsule cu ghimbir, excelente împotriva raului de maşina sau de avion. Mai poţi lua o jumatate de linguriţa cu pulbere de ghimbir de doua-trei ori pe zi, în cazul în care ameţelile te supara constant. Roiniţa (melisa) este şi ea de ajutor în aceasta problema. Se prepara infuzie dintr-o linguriţa frunze marunţite la o cana cu apa fi erbinte. Se acopera pentru 10 minute, dupa care se strecoara.
Se pot bea doua ceaiuri pe zi. Pentru ameţelile care au fond nervos, este indicat urmatorul preparat: lasa la macerat în puţina apa, peste noapte, o linguriţa de seminţe de mac, doua linguriţe de grâu, opt seminţe de dovleac şi opt migdale. Dimineaţa pisezi ingredientele pâna se formeaza o pasta. Prajeşti doi caţei de usturoi în puţin ulei în care ai adaugat câteva picaturi de apa. Amesteci usturoiul cu pasta din seminţe, adaugi puţin lapte şi laşi la fiert. Se administreaza zilnic.

Cauzele vertijului:

● ocazionale (rau de transport, insola_ţe, indigestie, rau de înalţime etc); ● consumul excesiv de alcool, fumatul); ● diskinezia biliara, migrenele cu cauza biliara sau vasculara; ● tulburari circulatorii la persoanele cu spondiloza cervicala, cu ateroscleroza, hipertensiune arteriala; ● tulburarile de menopauza; ● spasmofilia; ● hipotensiunea; ● parazitozele intestinale; ● afecţiuni ale urechii; ● afecţiuni oculare; ● stari de anxietate, depresie.

Tratament individualizat

„Pentru ca vertijul poate avea cauze multiple, tratamentul trebuie sa fie individualizat şi recomandat de un medic. Pe lânga medicamentele de sinteza, exista şi diferite remedii naturale eficiente, acoperind toata paleta cauzelor vertijului. În funcţie de caz, se recomanda plante medicinale sub forma de ceai, infuzie, capsule, macerate glicinice sau remedii homeopate. Plantele folosite cel mai des în acest caz sunt: lavanda, coada-_oricelului, valeriana, sunatoarea, roiniţa, talpa-gâstei, frunzele de vâsc, paducelul, vetricea.
Recomand şi macerate glicerinice din Ginkgo biloba, vâsc, Sequoia gigantea, lemn câinesc, arin negru, viţa-de-vie salbatica. Remediile homeopate indicate sunt: Cocculus, Conium, Tabacum, Iris versicolor, Sanguinaria, Nux vomica, Argentum nitricum, Pulsatilla, Cyclamen. Alegerea si recomandarea lor, deci schema de tratament, trebuie facuta de medic, în funcţie de fiecare caz”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!