Primele semne ale demenței Alzheimer’s

De Sandra S., pe

Odată cu înaintarea în vârstă este normal să mai începi să uiți, însă trebuie să știm cum să facem diferența între uitare din cauza bătrâneții și o problemă mai gravă cum ar fi demența Alzheimer’s. Vezi care sunt primele semne ale acestei boli:
Memoria de scurtă durată
În cazul Alzheimer’s-ului, memoria de scurtă durată este prima care începe să se piardă. Astfel că persoana care suferă de această boală poate să uite discuții pe care le-ți purtat, poate întreba anumite întrebări la care deja a primit răspunsul sau poate uita cuvinte des folosite.
Comportament schimbat
Atunci când cel care suferă de această boală începe să uite anumite lucruri și comportamentul începe să i se schimbe: se poate pierde în locuri bine cunoscute, dacă obișnuia să se spele în mod regulat acum nu mai face acest lucru și deciziile pe care le ia nu sunt cele mai favorabile.
Cum progresează boala Alzheimer’s
Pentru fiecare pacient, progresul bolii este diferit. În unele cazuri, primele semne se acutizează foarte repede, ceea ce poate duce la pierderi de memorie grave în doar câțiva ani, iar în alte cazuri, schimbările pot avea loc gradual, în mai mult de 20 de ani.
Sindromul apusului de soare
Unii pacienți care suferă de această boală pot părea perfect normali pe parcursul unei zile, iar seara, când începe să apună soarele, să devină agitați și atunci să se vadă cu adevărat că au Alzheimer’s. Cauza acestui sindrom nu este cunoscută, însă există metode prin care poți contracara efectul apsului: seara trebuie să aprinzi cât mai multe lumini în casă și să tragi draperiile, încât pacientul să nu poată vedea apusul soarelui.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!