Melanomul – Cum îl recunoşti şi cum te protejezi

De Erika Chivu, pe Ultimul update Luni, 24 iunie 2019, 14:43

În România apar tot mai multe cazuri de melanom, boală care ucide anual peste un milion de oameni în toată lumea. Vezi cum poţi să te protejezi.

Statistici sumbre

În fiecare oră, undeva în lume un om moare de cancer de piele. Din totalul cancerelor de piele, 5% sunt melanoame, însă ele sunt responsabile de 75% din totalul deceselor, melanomul fiind cel mai periculos cancer de piele.
Acesta apare în special la persoanele tinere, de 30-40 de ani, şi la cei care se expun la soare rar, dar intens – de exemplu cei care lucrează la birou şi merg ocazional la plajă, unde suferă arsuri solare. Alte tipuri de cancer cutanat mai puţin periculoase sunt caracteristice expunerii cronice la soare, de exemplu la perosane care lucrează în aer liber, spun reprezentanţii Societăţii Române de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală (SRMEDCC)
Important: Riscul de melanom se dublează dacă o persoană a suferit mai mult de 5 arsuri solare până la vârsta de 18 ani.

Solarul, la fel de periculos ca fumatul sau drogurile

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a introdus aparatele de bronzat artificial în grupa 1 a aparatelor şi substanţelor cancerigene, alături de plutoniu, tutun şi radiaţii UV solare.
„Nu este nicio diferenţăp între statul la solar, fumat sau consumul de droguri. Toate au riscuri vitale”, este de părere Skin Cancer Foundation. Iar experţii români ai SRMEDCC consideră că 10 minute la solar fac cât 10 minute la soarele de vară pe malul mării Mediterane.

Cum previi melanomul

1. Evită arsurile solare folosind cremele cu factor de protecţie solară.
2. Nu folosi solarul! SRMEDCC consideră că cei care apelează la solar au un risc cu 15% mai mare de a face cancer de piele faţă de cei care nu se expun la acest tip de radiaţii UV.
3. Mergi periodic la control dermatologic. Melanomul este un tip ce cancer pe care îl vezi zi de zi pe pielea ta, dar din păcate pacienţii nu ştiu să îl recunoască, astfel că ajung la medic când e prea târziu. Dermatologul îţi poate spune dacă aluniţele pe care le ai sunt periculoase sau nu.

Cum recunoşti melanomul

Există cinci semne de alarmă mai importante, denumite prin acronimul ABCDE.
A, de la Asimetrie. Aluniţele benigne sunt de obicei ritunde şi simetrice. Melanomul este asimetric.
B, de la Bordură. Aluniţele au margini netede şi regulate. Melanomul are margini neregulate, în zig-zag.
C de la Culoare. Aluniţele benigne au o nuanţă uniformă de cafeniu. Melonoamele au mai multe culori, de la cafeniu la negru, albăstrui sau roşu.
D de la Diametru. Melanomul depăşeşte de obicei 6 milimetri în diametru.
E de la Evoluţie. Dacă ai o aluniţă care îşi schimbă forma, culoarea sau dimensiunile trebuie să mergi imediat la medic.
De asemenea, trebuie să mergi la medic dacă ai o aluniţă care arată altfel decât celelalte de pe corpul tău.
melanom
Foto: Thinkstock, Societatea Română de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!