Mihaela Bilic, postare controversată în mediul online: „Putem slăbi cu fast-food și junk-food!”

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 02 iunie 2021, 14:25

Medicul nutriționist Mihaela Bilic  a făcut o postare în mediul online prin intermediul căreia a stârnit un val de controverse în rândul internauților. Bilic a explicat cum o persoană poate slăbi chiar dacă adoptă un stil alimentar bazat pe produse tip junk-food și fast-food, ce în mod normal sunt complet excluse din dietă.

„Putem slăbi cu fast-food și junk-food! Trăim într-o lume care are tendința să diabolizeze mâncarea la modul general, uitând că totul este o chestiune de cantitate! Nutriționiștii au creat iluzia că se poate slăbi doar cu alimente degresate, triste și fără gust, în vreme ce pizza, cartofi prăjiți, merdenelele și prăjiturile au fost trecute pe lista neagră. Nimeni nu a avut curajul să se erijeze în apărătorul produselor grase și dulci, lumea te tratează în continuare de inconștient sau nebun dacă mănânci slănină cu pâine. 
Oare putem slăbi doar cu piept de pui la grătar și salată verde?! Să fie fastfood-ul un loc al pierzaniei, unde te îngrași doar pentru că ai intrat?”, a scris Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.

Specialista în alimentație sănătoasă și-a argumentat afirmația cu două exemple concrete:

„Vă propun să analizați două experiențe medical-mediatice diferite și să trageți singuri concluziile. Pe deoparte, este vorba de Morgan Spurlock, care a făcut în anul 2004 celebru film numit “Super Size Me”. Spun “celebru” pentru că a fost iubit deopotrivă de presă și de lumea medicală, nici că se putea un documentar mai bun care să acuze lanțurile de fast-food că au transformat americanii în obezi.

Citeşte şi: Mihaela Bilic, avertisment pentru șoferi: „Alcoolemia din aerul expirat crește după ce mâncăm fructe”

Care era experiența propusă de Morgan Spurlok? Timp de o lună să mănânce 3 mese/zi compuse exclusiv din produse tip fast-food (hamburger, cartofi prăjiți, sucuri și înghețată), totul în varianta Super Size (XXL). Și să facă sub 5000 de pași/zi- cu alte cuvinte mișcare puțină și mâncare multă, cu grăsime și zahăr din belșug!
Filmul este voit dramatic, ne sunt arătați doctori care îl imploră să renunțe la experiment, în timp ce Morgan se îndoapă pentru binele științei… și al celebrității. După o lună de calvar se demonstrează ceea ce era de demonstrat: Morgan s-a îngrășat cu 11 kg, iar nivelul de colesterol, trigliceride, acid uric este crescut alarmant, la fel și enzimele hepatice și glicemia. Însă faptul că a produs un film care face turul planetei și denunță efectele nocive ale fast-foodului îi crează suficientă satisfacție. Paradox sau nu, 10 ani mai târziu autorul filmului își deschide un fast-food numit Holy Chicken – pentru că, nu-i așa, șnițelul de pui e sănătos.

Câțiva ani mai târziu dr. Mark Haub, profesor de nutriție la Universitatea din Kansas, propune un experiment pe cât de asemănător, pe atât de diferit ca rezultate. Culmea este că Mark era ușor supraponderal când a început experiența, cântărea 91 kg, avea o compoziție corporală cu 33% grăsime și urma o dietă sănătoasă, bazată pe proteine slabe, cereale integrale, legume și fructe, fără fast-food sau dulciuri. Și cu toate astea nu slăbea. Pe proprie răspundere (nutriționist fiind), el decide să mănânce timp de 10 săptămâni exclusiv produse Junk-food (chips-uri, biscuiți, gogoși și orice produse pline de zahăr și grăsime). Însă, atenție, toate produsele consumate într-o zi nu depășeau valoarea de 1800 calorii, indiferent de numărul de mese sau ora la care erau mâncate.

Rezultatul? După 10 săptămâni de regim junk-food Mark a slăbit 12 kg, iar cantitatea de grăsime din organism a scăzut la 25%. Cel mai surprinzător a fost că nivelul trigliceridelor a scăzut cu 40%, colesterolul “rău” s-a redus cu 20%, iar colesterolul “bun” a crescut cu 20%. Întrebat cum își explică acest fenomen, Mark Haub și-a recunoscut stupefacția: nici el nu credea că asta e posibil, însă este obligat să constate că mâncarea “nesănătoasă” l-a făcut să fie mai sănătos🤩😃
În ciuda beneficiilor pe care le-a obținut, Mark nu a folosit acest experiment ca să încurajeze consumul de produse Junk-food, ci să demonstreze că nu există mâncare sănătoasă și nesănătoasă, totul ține de cantitate. Diferența de rezultate dintre cele 2 “regimuri” o face numărul total de calorii: 5000cal/zi pentru Morgan Spurlok și 1800cal/zi pentru Mark Haub.

Ani la rând am crezut că nu putem slăbi decât cu diete atent elaborate de nutriționiști, în loc să avem în vedere să mâncăm puțin-indiferent dacă asta înseamnă sarmale sau pizza. La polul opus și din mâncare sănătoasă ne îngrășăm cu succes, dacă mâncăm prea mult”, a mai scris Bilic în postarea sa, punctând, la final, că important este ca oamenii să cerceteze și să aprofundeze informațiile pe care le primesc și să nu-i lase pe alții să influențeze în luarea deciziilor.

Postarea Mihaelei Bilic a atras rapid un val de mesaje în care internauții și-au exprimat dezaprobarea față de subiectul abordat.

„Doamne ce mizerie de articol! Leșin când citesc așa niște porcării!!! Sigur ai terminat facultatea în domeniul asta, ești total depășită. Nu pot să cred că există cineva că tine care să încurajeze lumea la junk-food. Ferească Dumnezeu! Te-ai prăjit de tot”, „Uitându-mă la istoricul articolelor dvs. serviți românilor tocmai ce vor să audă. Mă întreb, o faceți pentru rating? Că mie așa mi se pare. Dar ce mă bucură este că printre comentariile de mai sus vad oameni care gândesc cu „propria” căpățână și nu „pun botul” la ce debitați Dvs. Hrana nu reprezintă doar satisfacerea poftelor dar junk food-ul da. Ca om inzestrat cu rațiune nu „bag” în mine doar de plăcere și mă opresc la 1800 de calorii ca să nu mă îngraș. Cred că toți putem mai mult de atât. Și dvs. puteți mai mult de atât. Mai mult decât acest articol” sau „Articolul reprezintă politică de marketing pentru fast-fooduri!” sunt doar câteva dintre comentariile persoanelor care nu sunt de acord cu cele spuse de Mihaela Bilic.

Foto – Mihaela Bilic

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!