Medicamentul care ne va scăpa de durerile menstruale

De Erika Chivu pe

Cercetătorii britanici pregătesc un medicament care va calma cu adevarat durerile menstruale. Acesta ar putea să apară pe piaţă în patru ani.
O companie farmaceutică din Southhampton lucrează la un medicament menit să trateze durerile menstruale, adresându-se cauzei şi nu efectului, anunţă site-ul Daily Mail. Substanţa va readuce la normal nivelul vasopresinei, hormonul ce face ca muşchii uterului să se contracte dureros. Acest hormon ajunge la un nivel crescut în timpul menstruaţiei şi de aici pornesc crampele, uneori foarte puternice, care ne chinuie pe parcursul celor câteva zile de mesntruaţie.

Cercetătorii britanici s-au gândit că, scăzând nivelul vasopresinei, medicamentul va îndepărta durerile, eliminând cauza lor. Şi se pare că au avut dreptate. Testele preliminare au arătat că substanţa este eficientă şi are puţine efecte secundare.

Urmează noi teste pe 128 de voluntare care suferă de dureri menstruale puternice. Ele vor primi medicamentul timp de maxim şase zile în perioada menstruaţiei. Dacă rezultatele sunt cele aşteptate, medicamentul ar putea să ajungă pe piaţă în patru ani.
 
Durerile menstruale sunt provocate de contracţiile uterului. Fiecare contracţie opreşte curgerea sângelui în ţesuturi, care rămân oxigen. În acelaşi timp sunt eliberate prostaglandinele, care dau contracţii şi mai puternice, deci dureri mai mari.

Statisticile prezentate de compania farmaceutică britanică arată că 80% dintre femei au dureri menstruale. Unele apelează la exerciţii de relaxare, sticle cu apă caldă aşezate pe abdomen sau băi fierbinţi. Însă majoritatea folosesc calmante. Femeile îşi doresc atât de mult să scape de durerile menstruale încât piaţa mondială a medicamentelor dedicate este estimată la 600 milioane de euro, anual.


Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro