Discalculia, boala din cauza căreia nu înțelegi matematica

De Oana Dinu, pe
Discalculia, boala din cauza căreia nu înțelegi matematica este o tulburare mai puțin cunoscută, dar care poate afecta mulți copii, fără ca aceștia să știe.

Discalculia, tulburarea de dezvoltare care îngreunează capacitatea de calcul și raționament matematic, a fost analizată de o echipă de cercetători irlanzdezi de la Universitatea din Queen. Studiul a inclus urmărirea performanțelor la matematică a 2.421 de elevi, din școala generală, pe parcursul mai multor ani, conform Digi24.

Ei au constat că această tulburare determină nivelul scăzut de înțelegere al aritmeticii la 1 din 20 de copii din Irlanda de Nord.

Un copil se chinuie cu aritmetica de bază – adunări, scăderi – sau tineri care continuă să-și folosească degetele pentru a număra. Am descoperit într-un studiu relaționat că acești copii au dificultăți și în alte situații, cum ar fi să-și amintească să ajungă într-un loc, mai exact, să-și amintească ruta, sau pe unde să facă dreapta sau stânga”, explică Kinga Morsanyi, de la Universitatea de Psihologie din Queen.

Ce alte simptome are discalculia

Există mai multe simptome specifice acestei tulburări, după care părinții se pot ghida pentru a-și da seama dacă au un copil care suferă de discalculie.

Celor mici le este greu să lucreze cu cifrele și să facă raționamente logice, nu reușesc să spună cu exactitate ora, nu își dau seama de conceptele mai devreme sau mai târziu, nu aproximează distanțele sunt doar câteva exemple.

Această afecțiune se regăsește pe lista dificultăților de învățare, alături de diselxie și disgrafie, și nu depinde de nivelul de inteligență.

Dacă un copil nu poate citi sau interpreta corect un text, părinții devin îngrijorați. Dacă un copil se chinuie să înțeleagă matematica, părinții spun: nici eu nu-s așa bun, așa că e normal în familia noastră. Dacă părinții ignoră însă această tulburare, pot apărea consecințe serioase mai târziu”, spune cercetătorarea irlandeză.

Tratamentul discalculiei nu este unul standard, se face individual, în funcție de gradul afecțiunii. Este recomandat un plan terapeutic.

Citește și: 

Henry Cavill nu va mai fi Superman. De cine a fost înlocuit

Ora de iarnă și ora de vară nu se vor mai schimba obligatoriu

Sursă foto: shutterstock.com

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!