Cum știi că ai dermatită

De Sandra S., pe Ultimul update Joi, 27 octombrie 2022, 12:48

Dermatita este o afectiune frecventă a pielii care nu este contagioasă şi nici nu constituie o ameninţare pentru viată, însă te face să te simți inconfortabil. Dermatita poate apărea sub mai multe forme. Cele mai multe implică roșeață și mâncărimi, dar niciuna dintre formele acestei afecțiuni nu este contagioasă.

Tipuri de dermatita

Dermatita apare frecvent și poate fi de mai multe tipuri: de contact, atopică, seboreică, neurodermatită, numulară, de stază sau periorală. Vezi mai departe cauzele apariției fiecărui tip de dermatită.

Dermatita de contact – simptome

Dermatita de contact apare, așa cum îi spune și numele, când pielea intră în contact cu anumite materiale care provoacă adesea alergii: metale, cosmetice, cauciucul, produsele de curățare, parfumurile și anumite plante.
dermatita de contact - piele afectata de dermatita de contact
Foto: Shutterstock

Dermatita atopică

Dermatita atopica este o boală de piele care apare cu erupții cutanate și prurit (mâncărimi), cel mai des cauzată de pielea uscată, un sistem imunitar scăzut sau factorii genetici – dermatita atopică se poate transmite în familie.
dermatita atopica - cum arata dermatita atopica
Foto: Shutterstock

Dermatita seboreică

Dermatita seboreica este cauzată cel mai des de stres, dar și de afecțiuni neurologice – un exemplu este boala Parkinson. Dermatita seborerică apare la nivelul capului și feței.
dermatita seboreica - scalp afectat de dermatita seboreica
Foto: Shutterstock

Neurodermatita

Cauzele apariției neurodermatitei sunt pielea foarte uscată, iritația cronică sau eczemele. De cele mai multe ori, acasta apare pe glezne, la încheieturile mâinilor, pe antebrațe sau pe ceafă.
neurodermatita - picioare afectate ed neurodermatita
Foto: Shutterstock

Dermatita numulară

Dermatita numulară este o formă a acestei afecțiuni care apare cel mai des pe membrele superioare sau inferioare, de mărimea și forma unei monezi.
dermatita numulara
Foto: Shutterstock

Dermatita de stază

Dermatita de staza apare când se acumulează lichid în țesuturi, în special la persoanele care nu au circulația periferică bună. Cauzele apariției acesteia sunt venele varicoase, obezitatea sau alte infecții recurente care afectează circulația sângelui.
Cum știi că ai dermatită
Foto: Shutterstock

Dermatita periorală

Dermatita periorală apare de obicei în jurul gurii și a nasului și poate apărea ca rozacee, acnee sau piele descuamată. De cele mai multe ori, aceasta apare din cauza produselor de machiaj sau al tratamentului cu corticosteroizi.
dermatita periorala - ten afecatt de dermatita periorala
Foto: Shutterstock
Medicul dermatolog este cel care pune diagnosticul dermatitei și tot el îți prescrie tratamentul.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!