De ce faci diaree

De Libertatea pentru femei, pe Ultimul update Marți, 14 septembrie 2021, 17:01

O tratăm cu indiferenţă sau cu leacuri de tot soiul, fără să ne gândim la cauze, nici la consecinţele pe termen lung. Or, diareea nu trebuie ignorată, mai ales dacă apare la copii sau la vârstnici. Poate ucide.
Obişnuim sa dam vina pe mâncare sau pe stres, atunci când ne „stricam” la burta. Numai ca scaunele moi şi dese pot fi semnul unor boli destul de grave, în unele cazuri chiar letale. Mediul înconjurator, stilul de viaţa, fumatul, abuzul de antibiotice, alimentaţia sau stresul afecteaza flora intestinala, de cele mai multe ori, ireversibil. Şi unele bacterii sunt de vina, însa şi acestea prind puteri în urma automedicaţiei, fara avizul unui specialist.

Cunoaşte-ţi „inamicii”!

E foarte adevarat ca, de cele mai multe ori, greşelile alimentare sunt de vina pentru dereglarile digestive. Dar,vv sunt şi situaţii în care, crezând ca despre asta este vorba, ne tratam cu antidiareice, fara sa ştim cauza reala. Iar acest lucru nu face decât sa mascheze boala şi sa prelungeasca punerea unui diagnostic salvator. Iata care sunt complicaţiile la care te expui!

Infecţie cu rotavirus

Rotavirusul, care se transmite mai ales în sezonul rece, este foarte contagios şi poate cauza pâna la 20 de episoade de diaree severa şi voma pe zi. Vaccinarea timpurie poate preveni boala şi complicaţiile. Mai ales la copiii cu vârste foarte fragede, infecţia cu rotavirus poate fi letală.

Infecţiile bacteriene

Clostridium difficile este o bacterie buclucaşa. Se ia din mediul spitalicesc şi apare adesea la persoanele tratate mult timp cu antibiotice. Se instaleaza în colon şi da febra, diaree, crampe abdominale, uneori scaune cu sânge. Pe batrâni îi poate ucide. Una dintre complicaţiile severe este dilatarea colonului şi imposibilitatea evacuarii conţinutului, fenomen cunoscut drept megacolon toxic. Deshidratarea, insuficienţa renala şi perforarea intestinului sunt alte complicaţii grave. Chiar şi forma uşoara a bolii poate progresa rapid catre boala fatala, daca nu este tratata prompt şi corect. Şi E-coli e o bacterie care îşi arata prezenţa prin scaunele diareice, crampe stomacale, greţuri si varsaturi.

Bolile inflamatorii intestinale (BII)

Deşi lovesc la orice vârstă, BII ataca mai mult tinerii între 20 si 30 de ani, copiii şi adolescenţii. În cazul copiilor, boala Crohn e deosebit de periculoasa, întrucât afecteaza procesul de crestere si dezvoltarea. Rectocolita ulcero-hemoragica poate cauza ulcere în colon, iar complicaţiile pun în pericol viaţa.

Poate fi boală grea

„Cresterea numarului de pacienţi cu BII este legata de mai mulţi factori, printre care se numara: alimentaţia dezechilibrata, stilul de viaţa, folosirea iraţionala a antibioticelor, imunizarile repetate. Totuşi, unii factori declansatori ai bolii ramân în continuare necunoscuţi, pentru ca vorbim de o boala autoimuna. În acest moment, numarul persoanelor care sufera de BII este unul estimativ si este foarte posibil ca mulţi pacienţi sa fie în continuare nediagnosticaţi.
Acest lucru se întâmpla pentru ca simptomele si manifestarile acestor boli sunt variate si comune cu ale altor afecţiuni – dureri abdominale, stare de oboseala, pierdere în greutate, diaree timp de zile sau saptamâni întregi. Astfel, de la apariţia primelor simptome pâna la diagnosticarea finala, pacientul trece prin multiple examinari, fara sa mai vorbim ca mulţi renunţa sa se mai prezinte la medic pentru ca le este greu sa admita ca sunt bolnavi. Îndemnul meu catre toţi pacienţii care sufera simptome dintre cele enunţate este sa se adreseze medicului specialist pentru un diagnostic corect si o schema de tratament adecvata fiecaruia.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!