De câte ori pe an ai voie să îți vopsești părul ca să nu faci cancer mamar

De Amelia Matei, pe Ultimul update Miercuri, 18 octombrie 2017, 16:19
Femeile care își vopsesc părul mai mult de șase ori pe an sunt mai predispuse la îmbolnăvirea de cancer mamar, potrivit unui studiu britanic.

Kefah Mokbel, doctor chirurg la spitalul „Princess Gare” din Londra, susține că femeile care își vopsesc părul au cu 14% mai multe șanse să facă cancer la sân.

„Cercetările noastre au demonstrat corelația statistică dintre acțiunea coloranților pentru păr și apariția maladiei oncologice a glandei mamare. Eu aș recomanda să fie redusă acțiunea coloranților sintetici asupra părului până la șase ori pe an și examenul medical regulat la specialist”, a declarat profesorul.

Potrivit acestuia, cel mai bine este să alegi vopseaua de păr cu cea mai mică concentrație de amine aromatice. De asemenea, vopselele pe bază de ingrediente vegetale naturale, precum măceșul sau reventul, nu prezintă niciun pericol pentru sănătate.

Kefah Mokbel a precizat că vopselele sintetice cele mai sigure ar trebui să conțină mai puțin de 2% compuși aromatici de tipul PPD.

Pe de altă parte, cercetătorii finlandezi susțin că este dificil de știut dacă vopseaua de păr declanșează cancerul mamar sau dacă este vorba despre un alt produs cosmetic.

„Femeile care se vopsesc folosesc mai multe produse cosmetice decât cele care nu se vopsesc”, a declarat cu prudență Sanna Heikkinen, membru al Societății de Cancer din Finlanda.

Dintre maladiile oncologice la femei, cancerul mamar se află pe locul doi, după melanom. Printre factorii de risc în apariția cancerului la sân se numără vârsta și ereditatea.

Citește și – 8 mituri despre cancerul la sân, demontate

Citește și – Trucul simplu care a ajutat-o pe o femeie să depisteze precoce cancerul la sân

Foto – 123rf

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!