Cum știi dacă un copil are păduchi

De Sandra S., pe

Ca adult sunt mai rar întâlnite cazurile în care faci păduchi, însă ca părinte trebuie să știi când copilul tău a luat păduchi. Vezi cum să îi depistezi și cum puteți scăpa de ei.

Primele semne ale existenței păduchilor

Atunci când copilul tău se scarpină adesea pe cap și știi că nu are pielea uscată (mătreață) sau alte probleme deramtologice, atunci s-ar putea să fie vorba de păduchi. De cele mai multe ori, mâncărimile sunt mai intense aproape de ceafă și în spatele urechilor, iar dacă cel mic se scarpină mult s-ar putea să-și facă și leziuni.
Din cauza senzației continue de mâncărimi, copilul poate deveni ușor agitat sau iritat și nu poate dormi, pentru că păduchii sunt cei mai activi noaptea, pe întuneric.

Cum inspectezi capul copilului tău

Cum găsești păduchii pe părul uscat

Împarte-i părul în diferite locuri, nu așa cum își ține cărarea în mod obișnuit și uită-te cu atenție dacă există urme de ciupituri, mici răni cauzate de scărpinat. Nu uita să verifici și zonele cu păr de deasupra cefei și după urechi.
Este greu să vezi păduchii direct, pentru că aceștia se mișcă foarte repede și se ascund de lumină, însă trebuie să fii atentă la orice urmă de mișcare pe capul copilului tău.
Ouăle de păduchi sunt cel mai ușor de văzut pentru că sunt albe sau gălbuie, în formă de picături. Dacă nu reușești să le vezi, este destul de simplu să le simți – se simt ca și cum copilul ar avea nisip în păr. Ca să nu le confunzi cu mătreața, uită-te cât de ușor de desprind de păr – ouăle păduchilor nu se desprind atât de ușor precum mătreața.
În general, ouăle se află la maximum 3-4 milimetri de scalp, pentru că au nevoie de căldură. Dacă le găsești mai jos pe fire, s-ar putea să fie ouă goale, iar păduchii deja să fi eclozat. Există posibilitatea ca părul copilului tău să nu mai fie infestat de păduchi.

Cum găsești păduchii pe părul umed

Ca să faci acest lucru, în cazul în care nu i-ai descoperit pe părul uscat, trebuie să urmezi câțiva pași: udă părul copilului tău, apoi aplică mai mult balsam ca de obicei, ca să poți pieptăna părul ușor. Aici ai nevoie și de un pieptăn special pentru păduchi – unul normal are perii prea distanțați ca să poată prinde păduchii; unul special se poate găsi la farmacie. Piaptănă șuviță cu șuviță și de fiecare dată clătește pieptănul într-un bol cu apă, ca să vezi dacă într-adevăr are păduchi.

Ce faci dacă are păduchi

Dacă ai descoperit că are păduchi, atunci întreaga familie ar trebui să treacă printr-un astfel de tratament, ca să știți sigur dacă păduchii au ajuns și la alți membri sau nu.

Cum scapi de păduchi

În urmă cu mai mulți ani se folosea gazul pentru a elimina păduchii, însă acum există numeroase variante la fel de eficiente, dar mult mai plăcut mirositoare. Există spray-uri împotriva păduchilor și ouălor acestora, există șampoane speciale, loțiuni sau soluții și în general un tratament ține în jur de șapte zile.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!