Căsătoria previne depresiile şi anxietatea

De Erika Chivu, pe

Persoanele căsătorite se bucură de o sănătate mintală mai bună. Asta dacă nu divorţează. Când se ajunge la o despărţire, cresc şansele de a dezvolta o problemă de sănătate mintală.

Acestea sunt rezultatele unei cercetări ample, realizată în Noua Zeelandă şi bazată pe alte studii privind sănătatea mintală, desfăşurate în ultimii 10 ani, de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. 

În total au fost analizate comportamentele a peste 35.000 de persoane, provenind din 15 ţări.

Cercetătorii au descoperit că cei căsătoriţi, atât femeile, cât şi bărbaţii, au şanse mai mici de a suferi de depresie sau anxietate, atâta timp cât căsnicia merge bine.

În schimb, dacă survine o separare, un divorţ sau moartea unuia dintre soţi, aceste persoane au un risc mai mare de a dezvolta o afecţiune psihică.

Femeile tind să apeleze la stupefiante şi alcool pentru a-şi „îneca” necazul, ajungând la dependenţă, în timp ce bărbaţii tind să devină deprimaţi.
 
Cercetătorii spun că studiul lor este exact pentru că au avut la dispoziţie date despre foarte multe persoane din întreaga lume şi au putut analiza sănătatea mintală a celor căsătoriţi, în comparaţie cu a celor necăsătoriţi şi divorţaţi.

Persoanele care aleg să spună „da” sunt mai sănătoase, din punct de vedere psihic decât cele care rămân singure, iar acest lucru este valabil pentru ambele sexe, nu numai pentru femei, cum se credea până acum.

Totuşi, studiul a arătat că există unele diferenţe între sexe. Bărbaţii au mai puţine şanse de a căpăta o depresie în cursul prime căsnicii. Probabil că asta se datorează rolului pe care îl joacă ei, în familie, spun psihologii, pentru că bărbaţii au, în general, mai puţine responsabilitaţi, acasă.

O altă diferenţă este aceea că femeile căsătorite au mai puţine şanse să dezvolte o dependenţă decât bărbaţii căsătoriţi. Din nou, explicaţia constă în rolul pe care îl joacă fiecare partener în familie. Femeile sunt cele care au grijă de copii, iar asta le face mai responsabile.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!