COVID-19 ar putea provoca diabet. Ce spun medicii

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 20 octombrie 2020, 14:32
Medici din întreaga lume au lansat o nouă ipoteză cutremurătoare. Aceștia cred că boala COVID-19 ar putea declanșa diabet, afecțiune care prezintă riscuri mari de boli grave sau deces. 

După ce au apărut mai multe cazuri de pacienți bolnavi de COVID-19 care au primit și diagnosticul de diabet, fără să aibă antecendente de boală, experți din întreaga lume cercetează care este legătura dintre virusul SARS-CoV-2 și această afecțiune de care suferă peste 400 de milioane de oameni la nivel mondial și care cauzează milioane de decese anual.

Citește și: Vești bune: încărcătura virală transmisă de COVID-19 a scăzut, conform unui studiu

Mulţi specialiști cred că boala COVID-19 poate declanşa instalarea diabetului, chiar şi la adulţi şi copii care nu prezintă factori de risc tradiţionali.

„Covid ar putea provoca diabetul de la zero”, a spus dr. Francesco Rubino, cercetător în diabet şi preşedinte de chirurgie metabolică şi bariatrică la King’s College din Londra. Cazurile care confirmă această ipoteză au fost semnalate de medici din toată lumea, a mai precizat expertul.

„Avem acum mai multe întrebări decât răspunsuri. (…) Am putea avea de-a face cu o formă complet nouă de diabet”, a spus dr. Robert Eckel, de la Asociaţia Americană a Diabetului, potrivit Mediafax.

Citește și: Pe ce suprafețe poate rezista coronavirusul chiar și 28 de zile

În cazul persoanelor cu diabet, riscul de a face o formă mai severă de COVID-19 este mai mare decât la pacienții fără comorbidități. Fluctuațiile glicemice și complicațiile scad puterea de apărare a organismului în lupta cu infecțiile. Acesta este și motivul pentru care multe dintre victimele coronavirusului au fost persoane ce sufereau de diabet.

În România prevalența diabetului este de 11,6 %.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!