Cine poate să sufere de boala venoasă cronică. Factorii de risc

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 24 septembrie 2019, 11:31
Cu siguranță ai auzit că varicele apar mai ales la femeile care stau mult în picioare. Este adevarat, dar acesta nu e singurul factor de risc implicat în apariția bolii venoase cronice.

Atât statul în picioare, cât și statul pe scaun pot să ducă la apariția bolii venoase cronice pentru că provoacă o scădere a tonusului muscular la nivelul picioarelor și îngreunează sarcina venelor, aceea de a pompa sânge spre inimă.

Femeile sunt mai predispuse la apariția bolii venoase cronice, din cauza perioadelor cu fluctuații hormonale. Sarcina, menopauza și administrarea de contraceptive hormonale – toate afectează circulația sanguină și necesită măsuri suplimentare de protecție pe care le poți discuta cu medicul tău.

Stilul de viață este și el extrem de important. Kilogramele în plus pun o presiune suplimentară pe sistemul circulator, dar și pe picioare, ceea ce înseamnă că persoanele supraponderale sau obeze au un risc mai mare de boală venoasă cronică. Sedentarismul influențează boala în mai multe feluri: în primul rând favorizează acumularea de kilograme, iar în al doilea rând, scade tonusul muscular de la nivelul picioarelor. Așadar, e foarte important să faci mișcare cât mai multă. Nu ajunge să te ridici de la biroul tău de câteva ori pe zi, ci este nevoie de activitate fizică ceva mai intensă cel puțin de trei ori pe săptămână.

Toate acestea sunt valabile cu atât mai mult dacă ai un istoric familial de boală venoasă cronică. Mama sau sora au probleme cu circulația? Atunci trebuie să fii mult mai atentă la factorii de risc și să faci tot posibilul pentru a-i evita. În cazul în care ambii părinți suferă de boală venoasă cronică, riscul tău de a dezvolta afecțiunea este de până la 90%.

Nu în ultimul rând, traumatismele care produc imobilizarea unui picior pe o perioadă lungă pot fi un factor favorizant al bolii venooase cronice.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!