Cine îţi răpeşte energia. 5 motive pentru care te simţi obosită

De Diana Zagrean pe

Te simţi tot timpul obosită şi nu înţelegi de ce 8 ore de somn nu par să fie de ajuns? Te-ai săturat să ai nevoie de câteva cafele pe zi pentru a face faţă la muncă şi acasă? Află care sunt principalii vinovaţi care îţi răpesc energia fără ca tu să ai habar. Iată cele 5 motive pentru care te simţi obosită în fiecare zi.
Ai o geantă prea grea
Cine îţi răpeşte energia. 5 motive pentru care te simţi obosită

Poşeta unei femei este un loc misterios şi plin de secrete, cu buzunare ascunse şi lucruri utile, cu portofel de mărunt şi chei şi telefoane şi agendă şi ruj şi tampoane, o pereche de ciorapi de rezervă, şerveţele umede şi uscate, chitanţele şi facturile şi câteodată lista de cumpărături pentru supermarket, etc. Dacă te numeri printre femeile care îşi cară aproape toată casa şi viaţa în spinare, atunci tocmai ai găsit primul vinovat. Nu suferi de vreo boală rară, ci doar cari prea multe lucruri inutile după tine. Încearcă să nu te împovărezi prea tare şi ia numai ce e cu adevărat esenţial.
Dieta te slăbeşte
Cine îţi răpeşte energia. 5 motive pentru care te simţi obosită

Bineînţeles că o să spui că asta şi trebuie să facă o dietă. Dar a slăbi nu este acelaşi lucru cu a te simţi slăbită. Dacă oboseala ta seamănă cu un leşin şi ţi-e foame mai tot timpul, atunci nu eşti obosită, ci doar înfometată. Dacă vrei să slăbeşti cu cap, nu îţi priva organismul de nutrienţi şi vitamine. Dacă nu mănânci mai nimic, nu numai că o să ai parte de efectul yo-yo, dar poţi sfârşi chiar pe un pat de spital. Ţine o dietă echilibrată, care să te ajute să scapi doar de kilogramele în plus, nu şi de vitalitate.

Poate chiar suferi de vreo boală
Cine îţi răpeşte energia. 5 motive pentru care te simţi obosită

Dacă oboseala persistă şi nu ţii nicio dietă, dormi destul şi geanta ta conţine doar câteva elemente necesare, poate că e timpul să mergi la doctor. Multe boli destul de serioase au ca simptomă principală oboseala. Poate fi vorba de o problemă la inimă, la glanda tiroidă, un dezechilibru hormonal sau chiar o afecţiune a sistemului nervos. Dacă tu ai impresia că oboseala ta e mai mult decât suma unor nopţi nedormite şi a unei diete sărace în vitamine, fuga la doctor. Nu te speria, poate nu e grav şi ai doar oboseală cronică, cauzată de stres.
Exagerezi la sală
Cine îţi răpeşte energia. 5 motive pentru care te simţi obosită

Să mergi la sală poate fi sănătos şi te ajută să slăbeşti, dar dacă exagerezi cu exerciţiile s-ar putea să ai parte de efecte nedorite. Nu sta cu orele pe bicicleta medicinală şi nu îţi da duhul pe multifuncţional sau pe banca de abdomene. Un ritm susţinut al exerciţiilor fizice este mult mai bun şi recomandat de specialişti, decât un efort puternic şi singular. Mergi regulat la sală şi nu exagera cu aparatele. Nu vrei să arăţi ca Rambo la final sau să te prăbuşeşti leşinată după o săptămână mai grea, nu?
Ai probleme cu ochii
Cine îţi răpeşte energia. 5 motive pentru care te simţi obosită

Dacă te simţi obosită peste măsură şi ai dureri de cap aproape în fiecare seară, poate fi vorba de o problemă cu ochii. Oamenii cu miopie ajung adesea la doctor din cauza durerilor de cap din a doua parte a zilei. Ochii bolnavi obosesc mai repede, iar efortul total al creierului de a lucra cu o vedere slabă este mai mare pe durata unei zilei, ceea ce te face să te simţi sfârşită seara. Fă o programare la oftalmolog dacă simţi mereu ochii obosiţi, dacă simţi nevoia să te freci des la ochi sau dacă te apropii des de monitor când lucrezi. Soluţiile sunt multe şi preţurile diferă în funcţie de opţiunea aleasă. Cu sănătatea nu e de joacă.
Foto: Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro