Ce vitamine să iei, în funcție de organul bolnav

De Diana Zagrean, pe
Nutriționiștii și medicii se înghesuie să recomande tot felul de vitamine pentru întărirea organismului, dar numai anumite suplimente conțin mixul potrivit. Vezi ce ar trebui să adaugi în dietă, în funcție de afecțiunile și nevoile tale.

 

Vitamine pentru imunitate

Deși te-ai aștepta ca cea mai importantă vitamină pentru imunitate să fie vitamina C, organismul uman are tot felul de procese care necesită alte substanțe esențiale. Vitaminele A și D au intrat recent în atenția oamenilor de știință, după ce s-a demonstrat că aceste două substanțe esențiale au un rol foarte important în producerea și înmulțirea celulelor albe care atacă microbii (soldații sistemului imunitar). Vitamina A se găsește în cantități mari în morcovi, cartofi dulci, spanac, kale, etc. Vitamina D se găsește în ulei de ficat de cod, lactate, pește gras, ciuperci, soia și derivate din soia (tofu, iaurt vegetal, etc).

Vitamine pentru ficat

Ficatul are nevoie de multe vitamine, minerale și antioxidanți naturali ca să funcționeze normal, să elimine colesterolul rău din sânge și să filtreze toxinele. Vitaminele A și E sunt printre cele mai importante pentru ficat, deoacere îl ajută să elimine substanțele de care organismul nu are nevoie. Fructele și legumele de culoare portocalie sau verde închis conțin multă vitamina A. Vitamina E, sub forma ei activă, numită alfa-tocoferol se găsește cel mai des în nuci, alune și semințe. Ficatul are nevoie și de vitamina C, pe care o poate obține din citrice, pătrunjel sau kiwi.

Vezi ce vitamine să iei pentru un ten frumos

femeie care ia pastile

Vitamine pentru inimă

Inima și sistemul cardiovascular au și ele nevoie de vitamine, deși, la prima vedere, proteinele sunt cele de care ai nevoie. Studii recente arată că niacina, vitamina B3 are un rol important în reglarea nivelului de colesterol din sânge, care afectează sănătatea sistemului cardiovascular.

De asemenea, vitamina D are un rol important în funcționarea normală a inimii și sistemului circulator.

Coenzima Q10, deși nu este o vitamină propriu zisă, împiedică formarea cheagurilor de sânge și astfel previne atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. Surse naturale de coenzima Q10 găsim în carne roșie (în special ficat și inimă de vită), pești grași (somon, ton, sardine, macrou), soia, ulei de rapiță, nuci, fasole boabe.

Vitamine pentru memorie

Deși studiile arată că vitamina E nu previne apariția bolilor degenerative, ca maladia Alzheimer, se pare că evoluția acesteia a fost puternic încetinită la pacienții care luau suplimente.

De asemenea, complexul de vitamine B ajută țesuturile nervoase să rămână tinere și vindecă corpul de depresie, pierderi de memorie cauzate de oboseală și altele.

Vezi ce vitamine pentru păr și unghii poți să încerci.

Vitamine pentru oase

Toată lumea știe că ai nevoie de calciu pentru oase puternice, dar puțini știu cât de importantă este vitamina D pentru scheletul lor.

În plus, vitamina K2 împreună cu vitamina D se pare că ajută organismul să mențină densitatea osoasă mai mult timp după menopauză și ajută la creșterea copiiilor.

Surse de vitamina K2 sunt: boabe de soia (cea mai bună sursă de vitamina K2 este natto, un aliment japonez din boabe de soia fermentate), gălbenuș de ou, brânzeturi (brânză proaspătă sau brânză fermentată veche), ficat de pui, carne de vită.

Vitamine pentru fumători

Puțini fumători știu că fumatul le face rău și prin pierderea vitaminelor. Astfel, fumătorii pierd zilnic vitamina C și au nevoie de supliemnte serioase pentru a se protexa de radicalii liberi inspirați prin fum și nu numai.

Fumătorii au mare nevoie și de vitamina B12, care se găsește în scoici, ficat de vită, macrou, tofu, lapte, ouă.

Vitaminele pentru întărirea organismului sau pentru imunitate nu vor funcționa niciodată fără exerciții fizice, 8 ore de somn pe noapte și exerciții fizice, dar lipsa lor poate agrava probleme de sănătate deja existente.

Sursa foto femeie surse de vitamine, femeie ia suplimente cu vitamine: Shutterstock

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!