Ce tipuri de laxative există şi cum acţionează

De Diana Zagrean pe

Ai probleme cu scaunul şi constripaţia a devenit o problemă zilnică? Până să cumperi un tip de produs sau altul, află ce tipuri de laxative există şi cum acţionează fiecare.
 

Fibre care uşurează tranzitul intestinal

Aceste laxative nu sunt chiar laxative, ci substanţe care se umflă în intestin, împingând materiile fecale spre ieşire. Durează cam o zi să aibă efect, dar sunt foarte eficiente şi trebuie luate cu multe lichide. Sunt fibre vegetale din tărâţe, seminţe de psyllium sau policarbofil de calciu.

Agenţi care înmoaie scaunul

Aceste substanţe se amestecă cu conţinutul intestinului şi înmoaie consistenţa acestuia.
Atenţie la cele pe bază de uleiuri minerale, deoarece nu sunt recomandate pe termen lung. Blochează absorbirea vitaminelor solubile în grăsime.

Agenţi de osmoză

Acest tip de laxative sunt săruri care produc secreţia de apă în colon. Sunt destul de sigure şi dacă sunt utilizate pe termen lung. Substanţele din această grupă se rezumă la compuşi de polietilen glicol (folosit şi la copiii cu constipaţie funcţională).

Laxative saline

Acest tip de laxative atrag şi reţin apa în intestine, crescând presiunea din interior şi împingând materiile fecale spre anus. Sunt, de obicei, săruri de magneziu.
Mai există şi alte feluri de substanţe care afectează tranzitul intestinal, cum ar fi: laxativele stimulente ale pereţilor intestinului (senna, bisacodil, cascara) şi altele care stimulează secreţiile prin pereţii intestinali.
Sursa foto: Shutterstock
 
 
 
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro