Ce este prolapsul vaginal şi cum se tratează

De Libertatea pentru femei, pe Ultimul update Sâmbătă, 17 ianuarie 2015, 12:42

Prolapsul vaginal se rezolvă uşor, cu ajutorul medicului! Trebuie doar să laşi ruşinea la o parte şi să mergi la o consultaţie. Iată ce este prolapsul vaginal şi cum se tratează!
Vârsta, conformaţia, naşterea pe cale naturala, obezitatea, efortul fizic intens sunt doar câteva dintre cauzele apariţiei neplacerilor din zona intima a femeii. Şi asta pentru ca musculatura, ligamentele şi ţesuturile din jurul va ginului formeaza o reţea, o struc tura complexa menita sa susţină organele interne aflate în regiunea pelvina.
Cu timpul ori din cauza unor factori externi, acest sistem de susţinere slăbeşte sau se rupe chiar şi duce la apariţia aşa-numitului prolaps vaginal. Numai ca acesta este un nume generic pentru o condiţie patologica de mai multe tipuri. Însa nu trebuie sa intri în panica. Mai mult de o treime dintre femei dezvolta o forma de prolaps vaginal de-a lungul vieţii, fie la menopauza, fie în urma unei naşteri naturale sau a unei histerectomii.

Ce se întâmpla când ai prolaps vaginal

Prolapsul vaginal se tradu ce prin dislocarea uterului, rectului, vezicii urinare, intestinului subţire sau chiar a vaginului, din cauza slabirii musculaturii. Fara un tratament cores punzator, de cele mai multe ori chirurgical, exista riscul ca organele mai sus menţionate sa ajunga pâna în orificiul vaginal. De aici rezulta şi o serie întreaga de neplaceri, care conduc la disfuncţii sexuale, la imposibilitatea de a urina sau de a evacua normal materiile fecale. Deşi starea de disconfort este puternica, majoritatea femeilor se ruşineaza sa-şi expuna problema în faţa specialiştilor înca de la primele simptome, ajungând la medic în stadii foarte avansate ale afecţiunii.
Este adevarat ca sunt şi femei la care prolapsul vaginal nu da niciun semn, dar, de cele mai multe ori, incontinenţa urinara, durerea, constipaţia, dificultatea golirii intestinelor, infecţiile urinare dese dau de banuit. În funcţie de tipul de prolaps, simptomele difera. Totuşi, femeia simte ca ceva nu e în regula, ca organele interne şi-au schimbat poziţia, ca ceva „sta sa cada”. De aceea, e foarte important ca la cel mai mic semn sa ne prezentam la medic.

Care sunt tipurile de prolaps vaginal

Lasând orice urma de jena la o parte, trebuie sa ceri opinia unui specialist, caci nu mai acesta poate face diferenţa a între diferitele forme de prolaps. Şi iata care sunt acestea:
– prolapsul cupolei vaginale, ce poate aparea dupa înlaturarea uterului, în urma histerectomiei;
– prolapsul uterin, ce duce la caderea uterului din cauza slabirii pereţilor vaginali;
– enterocelul, adica hernierea intestinului subţire;
– rectocelul, care se traduce prin alunecarea rectului în vagin;
– cistocelul şi uretrocelul înseamna caderea vezicii urinare alaturi de uretra, fapt ce conduce la incontinenţa urinara, la pierderi de urina involuntare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!