Totul despre cariile dentare. Cât de periculoase sunt de fapt

De Libertatea.ro, pe

Un obicei prost ne face sa ignoram dantura stricata şi sa o lasam pe ultimul loc în lista prioritaţilor. Or, acest lucru ne poate îmbolnavi grav. Vezi care este legătura dintre carii şi naşterea prematură!
Te-ai fi gândit ca pâna şi naşterile premature pot fi cauzate de carii?
Ni se pare firesc ca, odata cu înaintarea în vârsta, sa ne pierdem dinţii. Ne gândim ca exista oricum soluţii pentru a compensa aspectul inestetic al gurii, beneficiind de implaturi, proteze sau lucrari. E drept ca toate costa. Mult! Dar cel mai mare preţ platit este distrugerea sanataţii întregului organism.
Spalatul pe dinţi conteaza
Îngrijirea necorespunzatoare, periajul rar sau incorect al dinţilor sunt cauze ale unor boli aparent independente de sanatatea dentara. Vrei sau nu sa crezi, dantura stricata îmbolnaveşte inima, iar menţinerea sanataţii orale în condiţii optime previne apariţia afecţiunilor cardiovasculare, digestive şi chiar a naşterilor premature.
Specialiştii ne sfatuiesc sa dam importanţa durerilor, inflamaţiilor gingivale sau modificarilor mucoasei bucale, pentru ca acestea pot fi punctul de plecare pentru îmbolnavire. O banala ranire a gingiei bolnave sau incorect îngrijite permite bacteriilor din gura sa ajunga în sânge. De aici pâna la posibilitatea infectarii mucoasei interioare a inimii, afecţiune numita endocardita, nu mai e decât un pas, mai ales daca sistemul imunitar nu e în forma.
Ce rişti dacă nu ai grijă de dinţii tăi
Detartrajul şi periajul profesional, de doua ori pe an, reduc riscul bolilor gingivale şi cardiovasculare. Dupa cum arata studiile, bolile inimii, arterele înfundate şi accidentele vasculare cerebrale pot avea legatura cu parodontita, o forma severa de inflamaţie a gingiilor. Vizitele periodice la cabinetul stomatologic previn asemenea riscuri, iar chiuretajul subgingival este o metoda de tratament. Problemele digestive şi tulburarile de alimentaţie sunt frecvente la persoanele carora lipsa dinţilor sau inflamarea gingiilor le împiedica mestecarea corespunzatoare a alimentelor.
Cercetatorii spun ca pierderea dinţilor înaintea vârstei de 35 de ani ar trebui sa ne puna pe gânduri, caci este un factor de risc pentru apariţia demenţei Alzheimer. Ba chiar şi greutatea prea mica a bebeluşilor la naştere sau venirea lor prematura pe lume pot avea legatura cu gingiile netratate. Pe de alta parte, unele afecţiuni deja existente în organism duc la stricarea danturii şi la inflamarea gingiilor. Aşa se întâmpla în cazul diabetului, care creşte riscul de infecţie şi de boala parodontala. Osteoporoza reduce densitatea oaselor maxilare, iar Sindromul Sjogren distruge glandele salivare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!