Când are loc vaccinarea populației generale din etapa a treia de imunizare. Anunțul lui Valeriu Gheorghiță

De Unica.ro, pe

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, spune că începând din 15 martie se vor deschide listele de așteptare pentru imunizarea populației generale. Medicul a explicat că persoanele vulnerabile și angajații din sectoarele esențiale vor avea în continuare prioritate.

„Se păstrează proporția de 75% – 25%. Pe 75% din locuri vor fi notificate persoanele vulnerabile și 25% cele care deservesc activități esențiale. În etapa a 3-a în funcție de gradul de ocupare, pe locurile care rămân disponibile vom notifica și persoanele aferente etapei a treia de vaccinare. (…) Momentul efectiv când o persoană din etapa a 3-a va putea fi vaccinată nu aș putea să vă spun, dar probabil după jumătatea a doua a lunii aprilie. Este important să vedem care va fi nivelul de ocupare al acestei liste de așteptare. Sunt peste 1 milion de persoane care au cont în platformă și nu au avut un loc. Sunt persoane eligibile pentru etapa a doua. Acest transfer către lista de așteptare nu se face automat. Vor trebui să opteze pentru lista de așteptare dintr-un centru”, a declarat Valeriu Gheorghiță, potrivit digi24.ro.

Citeşte şi: Aproape 950.000 de români s-au vaccinat împotriva COVID-19 și s-au înregistrat 5.458 de reacţii adverse

Valeriu Gheorghiță a detaliat și cum se vor face programările.

” Practic modalitatea de înscriere a persoanelor în platformă rămâne similară. Fiecare persoană când intră în cont va alege opțiunea de a se programa în această listă prin alegerea unui centru. Fiecare centru va avea o listă de așteptare. În momentul în care în respectivul centru de vaccinare vor fi locuri disponibile, persoana va fi notificată prin SMS și email și va avea acel loc liber pentru 24 de ore timp în care va confirma programarea. Ca atare, trebuie să înțelegem că după 15 martie centrele de vaccinare vor putea fi vizualizate doar din lista de așteptare. Platforma va notifica în primul rând persoanele de pe lista de așteptare. Ne așteptăm ca locurile să fie ocupate din lista de așteptare. După 15 martie vom încuraja programarea prin această listă de așteptare”, a adăugat coodronatorul campaniei de vaccinare.

Citește gratuit ediția de martie a revistei Unica. O găsești AICI

Potrivit strategiei națioanale modificate de guvern în luna ianuarie, în etapa a treia de vaccinare au prioritate, înaintea populației adulte, persoane care își desfășoară activitatea în cadrul unor unități, operatori economici cu risc ridicat de infectare al personalului propriu din domenii precum industria extractivă și prelucrătoare, hoteluri și restaurante, lucrătorii din domeniul de întreținere corporală, coafură și alte activități de înfrumusețare, persoane care asigură infrastructura de comunicații, bibliotecari sau deținuți.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro