Se poate transmite coronavirus prin aerul condiționat? Iată adevărul

De Unica.ro pe

În această perioadă circulă multe mituri cu privire la răspândirea noului coronavirus, iar unul dintre ele este că virusul ar putea să se transmită prin aerul condiționat.

Doctorul și președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a zis că noul coronavirus nu se poate transmite prin aerul condiționat. „Nu este periculos aerul condiționat”, a zis el, după cum arată Libertatea. „Studiile nu au arătat cazuri de îmbolnăvire. Ceea ce trebuie făcut este service-ul, mentenanța și igienizarea instalațiilor de aer condiționat”.

Citeşte și: Cât timp vom mai purta măști? Răspunsul experților

Mai mult, Rafila a ținut să sublinieze că expunerea la soare are un efect microbicid benefic în timpul pandemiei: „Expunerea la soare, mai ales când există și un nivel de radiații UV, are un efect microbicid, inclusiv asupra acestui virus”, a spus președintele Societății Române de Microbiologie. Acum depinde cât timp durează expunerea la soare, mai contează și temperatura ambiantă și, în principiu, cu cât expunerea e mai mare și temperatura este mai mare, viabilitatea virusului scade”.

În momentul de față, în România sunt 17.387 de cazuri de coronavirus, dintre care 10.356 vindecate, 5.890 active și 1.141 decedate. Autoritățile recomandă ca, deși ne aflăm în faza de platou a îmbolnăvirilor curente, să respectăm în continuare măsurile de protecție și de distanțare socială.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro