Află în 20 de secunde dacă rişti să faci Alzheimer

De Geo Berciu, pe
Riscul de a dezvolta Alzheimer ne înspăimântă pe oricare dintre noi, iar acum un test simplu, de 20 de secunde, pus la cale de cercetătorii japonezi, ne arată cât suntem de aproape de demenţă.

Testul presupune să stai echilibrat într-un picior timp de 20 de secunde. Nu este o glumă! Incapacitatea de a-ţi păstra coordonarea în timp ce stai cu un picior în aer ar putea fi semnul microsângerarilor la nivelul creierului, puse pe seama unei forme de demenţă. Dacă nu poţi să stai într-un picior în timpul dat nu înseamnă neapărat că suferi de Alzheimer, însă există un risc mai mare de a face accident vascular cerebral sau, pe termen lung, temuta boală.

Studiul a fost coordonat de doctorul Yasuharu Tabaca de la Universitatea din Kyoto, Japonia, care pentru cercetarea sa a monitorizat 841 de femei şi 546 de bărbaţi cu vârsta medie de 67 de ani, care au fost rugaţi să-şi păstreze echilibrul pe diverse perioade de timp. Concluzia a fost următoarea: o mare parte dintre cei care aveau probleme de echilibru s-a dovedit, prin teste de laborator, care implica şi rezonanţa magnetică (IRM), că aveau leziuni la nivelul micilor vase cerebrale.

Ce este Alzheimer?

Demenţa nu este o simplă boală, ci un termen care se foloseşte pentru un grup de afecţiuni care distrug creierul. Există mai mult de 200 de tipuri de demenţă, Alzheimer, care reprezintă 60-70% dintre cazuri, fiind cea mai cunoscută formă. Una dintre caracteristicile Alzheimer este micşorarea creierului, afectând iniţial hippocampusul, zona asociată cu memoria. Trebuie ştiut că demenţa nu este o parte normală a procesului de îmbătrânire, aşa cum ar crede mulţi, şi că este foarte important să se facă teste atunci când se observă primele semne.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!