5 alimente din bucătăria ta care îți pot provoca probleme de sănătate

De Unica.ro, pe

Chiar dacă la tine în bucătărie știi mereu ce pui pe masă, de multe ori contează în mare măsură felul în care gătești anumite alimente. Pe lângă gustul mâncării, e bine să știi că unele alimente pot produce anumite probleme de sănătate dacă nu le-ai preparat cum trebuie sau dacă nu le-ai depozitat în condiții optime.

Unul dintre cele mai comune riscuri este toxiinfecția alimentară și apare atunci când consumi alimente care au fost contaminate cu toxine, virusuri sau bacterii dăunătoare pentru sistemul digestiv. Ține cont de faptul că simptomele apar brusc și pot fi foarte neplăcute, putand varia  de la diaree la stare de greață, dureri de cap sau chiar frisoane. Poți lua rapid măsuri ca să le ameliorezi, folosind un remediu natural eficient, precum FILTRUM®. Însă pentru a reduce cât mai mult acest risc este bine să știi care sunt alimentele care pot duce la  apariția toxiinfecției alimentare și la ce trebuie să ai grijă când le prepari:

Legumele și salata

Chiar dacă știi că trebuie să consumi zilnic legume proaspete pentru o viață sănătoasă, trebuie să știi că și acestea ascund câteva pericole. Atât legumele, cât și salata pot fi contaminate cu bacterii precum E. coli, Salmonella și Listeria. Spală-le bine întotdeauna cu apă curată și îndepărtează reziduurile de pământ deoarece aici se găsesc bacteriile. Și evită să tai legumele cu același cuțit cu care ai tăiat mai înainte carnea crudă deoarece și aceasta poate fi contaminată cu bacterii, așa cum vei afla în continuare.

Carnea de pasăre

Carnea crudă de pasăre, cum este cea de pui, rață sau curcan trebuie gătită bine ca să eviți apariția unei toxiinfecții alimentare. Bacteriile precum Salmonella și Campylobacter pot contamina carnea crudă în timpul procesării și rezistă până în momentul gătirii. Din acest motiv e recomandat ca temperatura de gătire să fie mai mare de 75 de grade Celsius și să gătești bine carnea.

Ouăle

Pe coaja ouălor se poate găsi bacteria Salmonella. Aceasta contaminează nu doar coaja, ci poate pătrunde și în interiorul oului, așa că ai grijă ca atunci când le cumperi să nu aibă coaja crăpată. Totodată, spală-le bine înainte să le folosești, mai ales dacă este murdară coaja. E recomandat să le prepari mereu termic înainte să le consumi, însă dacă le folosești crude, ca să prepari maioneză, de exemplu, ține cont de sfaturile de mai sus.

Peștele

Peștele este o altă sursă comună care poate prezenta un risc crescut de apariție a toxiinfecției alimentare. Bacteriile pot să apară în cazul în care acesta nu este depozitat la o temperatură optimă. Mai exact, bacteriile din pește produc histamină, o toxină care contaminează carnea și care nu se elimină, ceea ce înseamnă că riscul de apariție a toxiinfecției alimentare rămâne crescut. Așa că ai grijă de unde cumperi peștele, dar și alte crustacee precum scoici, midii sau stridii, care pot fi la rândul lor contaminate.

Orezul

Chiar dacă la prima vedere nu ar părea că orezul poate provoca o toxiinfecție alimentară, și acesta poate fi, în unele cazuri, contaminat.  Bacillus cereus poate contamina cu spori orezul nefiert și poate produce apoi toxine. E bine de știut că bacteria este eliminată odată ce ai fiert orezul, însă ai grijă să îl depozitezi corect și să nu îl lași prea mult timp la temperatura camerei. În caz contrar, sporii se dezvoltă și apar bacterii.

Igiena în bucătărie este esențială atunci când gătești, însă ai grijă și atunci când alegi alimentele din magazin. 

Ține cont de sfaturile de mai sus ca să previi răspândirea bacteriilor și pentru a gati  mereu o mâncare sănătoasă.

În cazul în care te confrunți cu manifestările toxiinfecției alimentare, folosește FILTRUM®, care acționează ca un ”aspirator” la nivel intestinal  și eliminând bacteriile patogene.

(P) Material realizat in colaborare cu filtrum.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!