10 semne care arată că ai nevoie de fier

De Consuela Stratulat pe

Aproximativ 9% dintre femei suferă de carenţă de fier, potrivit celor mai recente studii de la Centrul de Prevenire şi Control al Bolilor, dar numărul este mult mai mare în rândul femeilor active. Află care sunt cele mai întâlnite simptome în cazul lipsei de fier.

1. Oboseala este unul dintre simptomele care apar când ai lipsă de fier. Corpul foloseşte fierul pentru a face hemoglobina, substanţa din celulele roşii, care transportă oxigenul. Când nu mai ai sufficient, începi să te simţi epuizată.

2.  Capacitatea de concentrare este afectată atunci când suferi de carenţă de fier.

3. Apatia este un alt simptom al lipsei de fier. Îţi pierzi interesul faţă de orice, inclusiv familie şi prieteni.
4. Respiraţia întreruptă poate să apară fie dacă eşti la sală sau mergi spre maşină. Specialiştii susţin că fără sufficient fier în sânge, organismul devine însetat de oxigen.
5. Paloarea pielii este un alt semn de îngrijorare şi apare în cazul problemelor de circulaţie a sângelui şi a scăderii numărului de celule roşii.
6. Probleme în activitatea fizică obişnuită. Dacă observi că este tot ma greu să faci acelaşi număr de exerciţii pe care le făceai şi în urmă cu câteva săptămâni, înseamnă că organismul tău nu are sufficient fier. Lipsa lui scade rezistenţa la efort.
7. Durerile musculare. Dacă insişti şi îţi duci exerciţiile la bun sfârşit, febra musculară te va afecta pentru mai multă vreme decât în mod normal. Lipsa de fier provează muşchii de abilitatea de a se reface şi apar, astfel, durerile.
8. Unghiile exfoliate sunt un alt semnal că ai nevoie de fier.
9. Infecţiile frecvente. Dacă te îmbolnăveşti frecvent, mai ales de infecţii respiratorii, lipsa de fier ar putea fi cauza.
10. Urina roz sau roşie apare, de obicei, după ce mănânci sfeclă roşie şi afectează între 10 – 14% dintre oamenii sănătoşi. Speialiştii susţin că numărul este mult mai mare în cazul persoanelor afectate de lipsă de fier şi este cauzată de creşterea absorbţiei intestinale a anumitor pigmenţi.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro